A világ legmélyebb barlangjáról szóló forgatást támogat a Médiatanács

Korhatár-besorolási bírság a Music FM-nek

Közzétéve: 2016. július 15.

A Music FM eljárásának lezárásával folytatódott a Médiatanács reggeli rádiós műsorok korhatár-besorolási vizsgálatsorozata, és másfél millió forintos támogatást ítéltek meg egy kaukázusi barlang magyar expedíciójáról szóló forgatáshoz. Más döntések mellett a műsorkvóták elégtelen teljesítése miatt több körzeti televíziót, valamint helyi és körzeti rádiót is elmarasztalt a testület az eheti ülésén.

A nagy hallgatottságú rádiós reggeli műsorok gyermekeket védő korhatárvizsgálata keretében a Music FM január 12-ei Önindító című műsorának hibás besorolása miatt a Médiatanács százezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra. A műsor ugyanis túlzottan naturális, részletező szexuális utalásokat tartalmazott és a nőkkel való bánásmódról nemkívánatos magatartásmintákat közvetített, ami miatt a rádiónak a műsorrészeket a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett 16-os korhatár-besorolásban kellett volna szerepeltetnie. Az ellenőrzés-sorozatban a rádió egy másik januári műsornapja miatt is folyik eljárás. Korábban bírságban részesült a Class FM a Morning show miatt öt adás kapcsán, a Tilos Rádió a 7Térítő című műsora, a Sláger FM pedig a Helló, Sláger! műsor miatt.

A világ legmélyebb barlangjába vezető, egyedülálló magyar expedíciót megörökítő ismeretterjesztő film azonnali helyszíni forgatásához másfél millió forintos támogatást ítélt meg a Filmdzsungel Kft.-nek a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatának eheti fordulójában. A Kaukázus nyugati peremvidékén meghúzódó, csak rendkívül nehéz technikai és fizikai feltételekkel megközelíthető, 2197 méter mély Krubera-Voronya barlangot övező nemzetközi érdeklődés ellenére máig nem készült itt olyan professzionális filmfelvétel, amely a nagyközönség és a szakma számára megfelelően bemutatná a hely titkait, idén augusztusban azonban az Ambrus Gergely vezette, négyfős magyar Inverse Everest expedíció mindennapjait a támogatásnak köszönhetően testközelből rögzíti a Termeszetfilm.hu stábja, a vállalkozás ideje alatt készült fotókat pedig a National Geographic magazin fogja publikálni.

A Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára beérkezett egyetlen ajánlat alakilag érvényes volt, így a Médiatanács nyilvántartásba vette a Friss Média Kft-t. A kisközösségi gyöngyösi MaxiRádió öt éves jogosultságot kapott médiaszolgáltatásra.

A médiatörvényben előírt műsorkvóta-kötelezettségek 2015-ös alulteljesítése miatt a Médiatanács a Bonum TV és az ÉK-TV körzeti televízióra, valamint 14 rádióra – a Civil Rádióra, az Európa Rádió öt adójára, a Music FM-re, az Ozone FM 96,3-ra és a Szent István Rádió hat adójára csekély összegű  bírságot szabott ki, emellett egy szolgáltatót, a Klubrádiót – a csekély arányú mulasztás miatt pénzbírság nélkül – figyelmeztetett a szabályok betartására.