Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

NMHH: Tíz film ért el legalább százezres nézőszámot a mozikban a második negyedévben

• Publikálva: 2016.08.16. 10:10 • Címke: mozistatisztikák • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

Az Amerika kapitány: Polgárháború című amerikai akciófilmre váltott a legtöbb néző jegyet Magyarországon a 2016 második negyedévében vetített 622 mozifilm közül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által közzétett adatok szerint. A mintegy 280 ezres nézőszám az első negyedévben csak a negyedik helyre lett volna elég. Bő egymillióval kevesebb látogatót és közel másfél milliárd forinttal kevesebb bruttó jegybevételt regisztráltak, mint az év első három hideg hónapjában.

Összesen 2,8 millió néző ült be a magyar mozikba, és a mintegy 124 ezer előadás által nyújtott filmélményért 3,9 milliárd forint értékben vásárolt jegyet 2016 második negyedévében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Nemzeti Filmirodájának összesítéséből kiderül, hogy a látogatók elsősorban a multiplex és a többtermes mozikban költik el pénzüket, a bruttó jegybevétel 60,5%-a, illetve 35,2%-a ilyen létesítményekből származik, míg az egytermes mozik csupán 4,3%-ot hasítanak ki a mozitortából. Jelenleg 160 filmszínház közel 400 termét vehetik igénybe a nézők.

A magyar mozikban a legnépszerűbb filmek a legutóbbi három hónapban is amerikaiak voltak, az első 24 film mind a tengerentúlról érkezett. A pálmát az Amerika kapitány: Polgárháború című film vitte, amelyet a Warcraft – A kezdetek és A dzsungel könyve című film követett. E három film kétszázezer fölötti nézőszámot produkált, és ezeken kívül még hét alkotás ért el százezer fölötti látogatottságot.

Az amerikai filmek sorát a 25. helyen egy francia film, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. – A forradalom című alkotás töri meg, amely után rögtön egy magyar akció-vígjáték: a Till Atilla rendezte, egy kerekesszékes bandáról szóló Tiszta szívvel következik. Az év második negyedévének második és harmadik leglátogatottabb magyar filmjének címét az Oscar-díjas, Nemes Jeles László rendezte Saul fia és a Madarász Isti rendezésében készült időutazós thriller, a Hurok viszi el.

Érdemes még kiemelni az NMHH Médiatanácsának támogatásával készült Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című természetfilmet Mosonyi Szabolcs rendezésében, amely az 57. helyet szerezte meg, és Szász Attila szintén támogatott játékfilmjét, a 22. hete a mozikban szereplő, a múlt századfordulón játszódó Félvilág című alkotást. Ezeket ugyanis a mecenatúraprogram feltételei szerint először televízióban mutatták be, de az érdeklődés hatására a mozikban is forgalomba kerültek, és több ezer nézőt vonzottak. A 622 tételes lista végén kilenc olyan film található, amelyre tíznél kevesebb néző volt kíváncsi, sereghajtóként csupán egy filmrajongó váltott jegyet a Csendes szív című dán drámára.

A tíz leglátogatottabb film és a látogatók száma 2016 második negyedévében:

1.

Amerika kapitány: Polgárháború

283 237 fő

2.

Warcraft – A kezdetek

212 273 fő

3.

A Dzsungel könyve

201 822 fő

4.

Szemfényvesztők 2.

148 888 fő

5.

Angry Birds – A film

145 596 fő

6.

Anyák napja

128 094 fő

7.

Démonok között 2.

116 445 fő

8.

A Főnök

106 444 fő

9.

Szenilla nyomában

105 141 fő

10.

Rossz szomszédság 2.

102 082 fő