Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Célegyenesben a netsemlegességről szóló uniós iránymutatás

• Publikálva: 2016.08.26. 08:23 • Címke: Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC), Európai uniós jogszabályok, hálózatsemlegesség • Forrás: Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

Augusztus 30-án teszi közzé végleges netsemlegességi iránymutatásait az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete, a BEREC. A dokumentum az egységes távközlési piacról szóló tavaly ősszel elfogadott uniós rendelet értelmezését segíti, a munkában a magyar szakemberek is aktív részt vállaltak. A június 6-án közzétett tervezetre a nyilvános konzultáció során közel félmillió észrevétel érkezett.

A BEREC egyik idei fő feladata volt, hogy iránymutatást készítsen a hálózatsemlegességről az uniós rendelet hatályba lépése után annak érdekében, hogy az új előírásokat a nemzeti hatóságok egyformán értelmezzék és alkalmazzák. A netsemlegesség elve szerint az interneten minden adatot egyenlőként kell kezelni, az internetszolgáltatók nem tehetnek különbséget a különféle szolgáltatások között, nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak alkalmazásokat és tartalmakat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. A szolgáltatók a forgalmat csak arányos módon és kizárólag a szükséges ideig korlátozhatják, de az nem alapulhat kereskedelmi vagy technikai megfontolásokon, és egyes tartalmak nem preferálhatóak.

Az augusztus 30-án 14.30-tól sajtótájékoztató keretében bemutatandó anyagot uniószerte széles körben véleményezhették szakmai szervezetek, érintettek és bármely uniós állampolgár, a tervezet szövegének kialakításában a BEREC-et alkotó nemzeti szabályozó hatóságok – így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai – is aktívan részt vettek. A július 18-án zárult társadalmi egyeztetésre közel félmillió észrevétel, javaslat érkezett, amelynek értékelésével kialakulhatott a végleges és részletes iránymutatás.

A sajtótájékoztatón Wilhelm Eschweiler, a BEREC elnöke, Sébastien Soriano, a BEREC alelnöke és Frode Sorensen, a netsemlegességi szakértői munkacsoport társelnöke ismertetik majd az iránymutatás részleteit, az egyeztetés eredményeit. Az esemény nyilvános, de előzetes regisztrációhoz kötött, valamint élőben, online is figyelemmel lehet majd kísérni a BEREC honlapjának nyitóoldalán, ahol a közvetítés aznap 14 órától követhető. Emellett bárki kérdéseket tehet fel a témában e-mailben vagy Twitteren a #BERECNN hashtaget használva előzetesen vagy a sajtótájékoztató ideje alatt közvetlenül a BEREC képviselőinek. A sajtótájékoztató videóanyagát a testület YouTube-csatornáján később bárki elérheti, a sajtóközleményt pedig magyar nyelven a BEREC magyar tagja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is közzéteszi saját honlapján, az nmhh.hu-n.