Újabb 27 magyar filmalkotást támogat a Médiatanács

Közzétéve: 2016. november 10.

null
Egyéni és családi portréfilmek, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek készülhetnek, valamint egy sürgős helyszíni forgatás kezdődhet el összesen 187,8 millió forintból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti döntései alapján, amellyel a Magyar Média Mecenatúra program két filmes pályázatának aktuális fordulóit zárták le. Elfogadták az online alkotások gyártását ösztönző Neumann-pályázat idei keretét és határoztak több rádiós frekvencia ügyében és körzeti médiumok ellenőrzésének eredményéről is.

Az Ember Judit- és Kollányi Ágoston-pályázat nyertesei

Összesen 114,1 millió forintot ítéltek meg 19 dokumentumfilm alkotóinak – köztük három határon túli pályázónak – a Médiatanács Ember Judit-pályázat idei második fordulójában. Film készül a Syrius zenészéről, Orszáczky „Jackie" Miklósról, aki egyben a pikkolóbasszus szólóhangszer kifejlesztője is volt; Parászka Boróka erdélyi újságíróról; Kallós Zoltán néprajzkutatóról; az utolsó, ma is élő, második világháborúban harcoló magyar vadászpilótáról, Frankó Endréről és Szentiványi Jánosról; Nádas Péter íróról; Juhász Ferenc költőről. Kétrészes filmmel állítanak emléket Jakó Zsigmond kolozsvári történészprofesszornak, az erdélyi középkori és kora újkori művelődés- és gazdaságtörténet kutatójának. Próbajáték címmel pedig egy hátrányos helyzetű tehetséges roma sportolót, Oláh Szebasztiánt ismerhetik meg a nézők, aki egy hollandiai focitornán szeretne kitörni.

A családokról szóló alkotások között filmet forgatnak a Kurtág család három híres zenész, illetve videoművész képviselőjéről, a három Korda testvér népmesébe illő történetéről; valamint a székelyföldi Sütő családról, ahol mára a 15. generáció készíti a faragott vagy festett népi bútorokat és székelykapukat. Szinte családként ismerik egymást az Osztálytalálkozó című film szereplői is, amelyben tizenegy, húsz évvel ezelőtt a Színművészeti Főiskolán diplomát szerzett színész portréja látható Anger Zsolttól Marozsán Erikán át Schell Juditig.

A Médiatanács döntésének köszönhetően dokumentumfilm készül Szulejmán szigetvári sírjának felfedezéséről és a Vargyas-szoros területén kéthetes turnusokban működő „Visszavadító Táborban” élményeket szerző városi gyerekekről. Bemutatják a kárpátaljai Aknaszlatina település helyzetét, ahol a helyiek egy elhanyagolt sóbánya miatti sorozatos földbeomlásokkal küzdenek. Támogatást kapott a Földessy Margit 30 éves múltra visszatekintő drámastúdiójáról, a Színjátékországról szóló film, és folytatódhat a Szomszédaink-sorozat, ezúttal a kárpátaljai magyarok mindennapjairól. Megörökítik a zeneoktatás segítségével a speciális igényű gyerekek fejlesztését szolgáló Kokas-módszer működését, és további részleteket ismerhetnek meg a nézők az 1956-os forradalomról az akkori olasz nagykövet szemszögéből.

A Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton keresztül hét produkció jut összesen 73,2 millió forint támogatáshoz. Nyolcrészes sorozat indul a magyar nemzeti parkok természetvédelmi őreinek munkájáról, bensőséges kapcsolatukról a természettel. Roska Tamás, a bionika Bolyai-díjas professzorának, valamint az idén 100 évesen elhunyt Czeisler Ferencnek, a cirkuszművészet XX. századi megújítójának portréit is megismerhetik majd a nézők. A Bringás Brigantik epizódjai Kolovratnik Krisztián és kiskamasz fia főszereplésével mutatnak majd be nyolc magyar felfedezésre váró túraútvonalat és a kerékpározás örömét. Film készül az evenki népcsoporthoz tartozó, Udigir nevű, utolsó nomád rénszarvastartó családról is, akik a Közép-Szibériát az átlagnál háromszor jobban sújtó felmelegedéssel küzdenek. Hiánypótló film forog majd a magyar hegedűtörténelemről, és feldolgozzák az Aranycsapat 1956 utáni széthullását is.
Az Escher Károly-pályázaton félmillió forint támogatásban részesítette a Médiatanács azt a különleges filmötletet, amely a zuglói zsinagóga október végén elégett kincsei emlékének szentelt tórabúcsúztató szertartást hivatott megörökíteni. Ilyen eseményre 70 éve nem került sor Magyarországon.

Indul az online tartalmak gyártását támogató idei Neumann János-pályázat

A Médiatanács kiírta az idei, közszolgálati tartalmú online műsorszámok készítését támogató, 25 millió forint keretösszegű Neumann János-pályázatot, amelyben 5 millió forintot a határon túli pályázók részére különítettek el. A pályázati felhívás napokon belül olvasható a Médiatanács pályázatát lebonyolító Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap mecenatura.mtva.hu oldalán. Pályázatonként legfeljebb egymillió forint támogatás nyerhető el. Az első fordulóban december 15-éig lehet beadni az anyagokat elektronikus úton, melyeket a bírálóbizottság ezután havonta értékel. A Magyar Média Mecenatúra program más pályázataitól eltérően a Neumann-pályázaton nem előírás, hogy kizárólag regisztrált filmelőállítók jelentkezhetnek. Pályázhat közép- és felsőoktatási intézmény, alapítvány, egyesület is a gazdasági társaságok mellett, ha van lekérhető médiaszolgáltatásra jogosultsága, vagy szándéknyilatkozatot hoz ilyen jogosultsággal rendelkező szolgáltatótól.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos és médiafelügyeleti döntések

A Médiatanács véglegesítette az Esztergom 98,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását, valamint elfogadta a Hajdúnánás 93,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét. Mindkét dokumentum csütörtöktől olvasható a hatóság honlapján.

A Balaton Televízió szolgáltatójára 25 ezer forint bírságot szabott ki a testület, mert az Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó című műsor egyik júniusi adásában burkolt reklámot adott közre egy szórakozóhely logójának hangsúlyos és többszöri megjelentetésével. A Tilos Rádió egy nyári adáshetének hatósági ellenőrzése alapján a Médiatanács megállapította, hogy közösségi rádióként kevesebb hírt és helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati műsort, szöveges tartalmat és magyar zenét tett közzé a szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest, ezért a szolgáltatót tízezer forint bírság megfizetésére kötelezte.