Médiatanács: 104,6 millió forint támogatás a helyi és körzeti televíziók műsorgyártására

Közzétéve: 2016. december 5.

null
Huszonkét helyi és körzeti televízió hírműsora, közéleti és kulturális magazinműsora számára ítélt meg támogatást az NMHH Médiatanácsa. Döntött továbbá a történelmi dokumentumfilmek készítését célzó, 105 millió forint keretösszegű Nemeskürty István-pályázat elindításáról a Magyar Média Mecenatúra programban. A testület legutóbbi ülésén elfogadta az NMHH televíziós műsorok hallási akadálymentesítéséről szóló friss jelentését is, amelyből kiderül, hogy a televíziók az előírt műsoridő 98 százalékát látják el segédlettel.

Döntések a mecenatúraprogramban

A Médiatanács hírműsorok, közéleti és kulturális magazinok egy éven át tartó elkészítésére összesen 104,6 millió forint támogatást ítélt meg huszonkettő helyi és körzeti televíziónak a Magyar Média Mecenatúra program keretében futó műsortámogatási pályázatának harmadik fordulójában. A tanács a döntéssel a Győr+ Televízió, a Gyula Televízió, a Kapos Televízió, a Bajai Televízió, a Veszprém TV, a kiskunhalasi Halas TV és a XII. kerületi Hegyvidék Televízió hírműsorainak elkészítéséhez járul hozzá. Közéleti magazinműsor kategóriában támogatást nyert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irány Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió, a Rábaközi Televízió, a mohácsi Csele TV, a Soltvadkerti TV, a Gotthárd TV, a Hajdúnánási Televízió és a Pest megye 35 településén elérhető Régió Plusz Televízió. Kulturális magazinok finanszírozásában kap segítséget a Gyula Televízió, a Zalaegerszegi Televízió, a szigetszentmiklósi DunaMédia TV, az Ózdi Városi Televízió, az Érd TV, a Nyíregyházi Televízió, a Szarvason, Csabacsűdön és Békésszentandráson látható Körös Televízió, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey Televízió.

A testület döntött a 2016-os Nemeskürty István történelmi dokumentumfilm pályázat kiírásáról is. A maradandó kulturális értékeket képviselő, archív anyagok felhasználásával készülő, XX. és XXI. századi történelmi eseményeket feldolgozó közszolgálati műsorok gyártásának támogatására a Médiatanács összesen 105 millió forintot különít el. Egy-egy 50-52 perces filmre maximum 25 millió forintos támogatásért lehet pályázni úgy, hogy az elnyert összeg nem haladhatja meg az alkotás tervezett összköltségének háromnegyedét.

A 2016-os online alkotások készítését támogató Neumann János pályázati eljárásban a tanács újraválasztotta a pályázat bírálóbizottságának elnöki tisztségére Koltay Gábor film- és színházi rendezőt, a bizottság tagjainak pedig továbbra is Gajdics Ottó újságírót és Sipos Szilvia szerkesztő-műsorvezetőt.

Egyre több a hallássérültek számára nézhető műsor

A Médiatanács elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a televíziós műsorok akadálymentesítésének ellenőrzésére vonatkozó legfrissebb jelentését. A hallássérültek számára készített feliratokkal és jelnyelvi tolmácsolással kapcsolatos jogszabályi feltételek teljesülését a hatóság az m1, az m2, az m3, az m4, a Duna Televízió, a Duna World, az RTL Klub és a TV2 programjában vizsgálta. A 2016 első félévét ismertető eredmények szerint az akadálymentesítendő műsoridő 98%-át feliratozták a médiaszolgáltatók, melyek közül a Duna World, az m2, az m3, az m4 és a TV2 teljesítette maradéktalanul az elvárást. A televíziók minden közérdekű közleményt, politikai reklámot, hírműsort és politikai tájékoztató vagy fogyatékos személyekről szóló programot kötelesek a hallássérültek számára segédlettel ellátni.

A vizsgált csatornákon összességében a műsoridő több mint 80%-a vált hozzáférhetővé a hallássérült nézők számára, a segédlet nélkül sugárzott műsorok száma radikálisan csökkent. A közszolgálati csatornák a műsoridő 85%-ában nyújtottak segédletet, míg a kereskedelmi csatornák műsoridejének 72%-a volt elérhető hallássérültek számára. Az akadálymentesített műsorokban a szolgáltatók elsősorban a teletext feliratot alkalmazták, 99,6%-ban, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorok aránya minimális volt (0,4%).

A leghosszabb időtartamban az m4, a legrövidebb időtartamban az RTL Klub adott közre akadálymentesített műsorszámokat. A szolgáltatók minden közlekedési és sporthírt feliratozva mutattak be, a híradóknak az öt százalékához nem volt segédlet. Az elemzők minden hónapban rögzítettek hosszabb-rövidebb ideig tartó részletes felirathiányt és tartalmi pontatlanságot. A legtöbb hiba a nem felvételről rögzített, élő műsorokban fordult elő. Az ellenőrzött napokon észlelt jogszabálysértések miatt a hatóság minden esetben eljárást indított az érintett médiaszolgáltatókkal szemben, és összesen közel 17 millió forint bírságot szabott ki.

Döntések rádiós pályázati és médiafelügyeleti eljárásokban

Az Eger 101,3 MHz helyi frekvencia pályázati eljárásában a Médiatanács hiánypótlást kért mindkét pályázótól, a Mátra Centrum Kft.-től és az FW Befektetési Kft.-től. A Paks 96,3 MHz hasznosítására szintén két pályázati ajánlat érkezett, ahol a grémium ugyancsak hiánypótlásra szólította fel a Rádió 96,3 Kft.-t és a Hullám Média Kft.-t. A Médiatanács továbbá felvilágosítást kér a Közösségi Rádiózásért Egyesülettől, amely a budapesti kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi hasznosítására egyedüliként nyújtott be pályázatot. A Médiatanács a Central Médiacsoport Zrt. és a Hearst Central Kft. összefonódásának médiaágazati engedélyezéséről előzetes szakhatósági hozzájárulást adott.