678 millió forint filmekre és közösségi médiumok rezsitámogatására

Közzétéve: 2016. december 8.

null
Tizennyolc film készülhet el a Magyar Média Mecenatúra program két pályázati eljárásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának döntése alapján. A testület 400 millió forintos keretösszeggel határozott a közösségi rádiók és televíziók működési költségei támogatását szolgáló jövő évi pályázat kiírásáról, kisközösségi rádiók jogosultságait újította meg.

Az idei Dargay- és a második Huszárik-pályázat nyertesei

Öt animációs film összesen 200 millió forintos pályázati támogatásban részesült a Médiatanács Dargay Attiláról elnevezett idei pályázatán a Magyar Média Mecenatúra programban. Elkészülhet Rófusz Ferenc 80 perces mesefilmje, az Egy év Hoppifalván, amely különleges lényekről, a hoppikról és az ő világukról szól. A történet egy esztendőt mesél el újévtől mindenki kedvenc ünnepéig, a karácsonyig – nem kevés kalamajkával. Folytatódnak Dorothy kalandjai Amerikában Gyulai Líviusz animációsfilm-sorozata, az Egy komisz kislány naplója (6–13. rész) révén. Az első két epizódot újabb 11 követi az Egy kupac kufli sorozatban. Jurik Kristóf és M. Tóth Géza az író-rajzoló, Dániel András alkotását viszi képernyőre, amelyben a hét kufli mindegyike eredeti személyiség, ám konfliktusaikat sikerül minden alkalommal humorral és kompromisszummal megoldaniuk. A Macskássy-pályázaton már elkészült a Hajótöröttek című kalandos ismeretterjesztő sorozat első része: Szeiler Péter és Fritz Zoltán alkotása további 12 epizódon keresztül bontakoztathatja ki Kolos és Nagypapa történetét a szinte lakatlan szigeten. A Lengemesék – Nyár a nádtengeren című sorozatból újabb hat rész születik, Pálfi Zsolt meséjében a harácsok fondorlatait és a nádtenger lakóinak kalandjait élvezhetik a gyerekek.

A Huszárik Zoltán nevét viselő eljárás idei második fordulójában 13 sikeres pályázat támogatásáról döntött a Médiatanács: a kisjáték-, illetve kísérleti filmek összesen 78 millió forint támogatásban részesülnek. Sánta Ferenc azonos című novellája alapján készül a Téli virágzás (r: Bozsogi János). A Cserekapus (r: Vékes Csaba) egy amatőr sportoló álmokkal és realitással vívott harcát mutatja be egy különös párhuzammal. Egy kislány szemén keresztül láttatja meg a terrortámadás nyerseségét a Közhely/Banality (r: Simonyi Balázs) című alkotás. A Negyvenhét perc című kisjátékfilm (r: Topolánszky Tamás) egy konfliktusokkal terhelt anya-lánya viszony körül forog, amelyre sötét árnyékot vet a múlt. Az eltűnés a témája a Farsang (r: Dobray György) és az Aki bújt (r: Schwechtje Mihály) című filmeknek is, ám más-más megközelítéssel: előbbiben egy nő szándékosan, utóbbiban egy csapat gyerek manipuláció következtében tűnik el a környezete szeme elől. Egy vidéki öregember és a modern világban élő unokája kapcsolatát mutatja be a Falun (r: Oláh Kata, Csukás Sándor) című pályamű.

Különös emberkísérlet történik A nagy dobás (r: Borsos Miklós) című rövidfilmben, amelyben rendező és főszereplő vitájuk hevében arra jut, hogy egy halál csak úgy lehet igazán hiteles a vásznon, ha tényleg meghal valaki. Az Angyalom (r: Vizi Mária) történetében az isteni teremtménynek az a feladat jut, hogy egy férfit és egy nőt – akik különbözőbbek talán nem is lehetnének – egymás mellé tereljen. Megállás az autópálya pihenőjénél, bepillantás a másik autójába, mi különös történhet? Ezt meséli el az Idegen hangok (r: Wizner Balázs) című film. A birtokán bezárkózva élő tudós és az őt meglátogató kíváncsi újságíró estéjét követi az Irinyi (r: Cibulya Nikol), ahol szóba kerül, hogy Kossuth a szabadságharc felélesztésére egy robotot rendel a gyufa feltalálójától. Egy válás utóéletének ridegségébe enged betekintést a Maszatvár (r: Szakonyi Noémi), míg a Perújrafelvétel (r: Zilahy Tamás) Ady Endre háromnapos, nagyváradi fogdában töltött idejének eseményeit eleveníti fel.

400 milliós pályázat médiaszolgáltatók jövő évi működési költségének támogatására

A Médiatanács 400 millió forintos keretösszeggel elfogadta a közösségi médiaszolgáltatások 2017-es folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségek támogatására szóló pályázati felhívást. Azok a médiaszolgáltatók pályázhatnak, amelyek tevékenységüket már legalább három hónapja gyakorolják, és 2015-ös árbevételük nem haladta meg a 100 millió forintot. A közösségi televíziók legfeljebb havonta 600 ezer, a közösségi rádiók 500 ezer, míg a kisközösségi rádiók 400 ezer forint támogatást kaphatnak. A pályázatra csak elektronikus úton lehet jelentkezni, az első forduló beadási határideje 2017. január 5.

Kisközösségi rádiók jogosultságai újultak meg

A Médiatanács a Békéscsaba 88,9 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására meghirdetett pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel mindkét pályázót. A Médiatanács a mezőtúri Pont Rádió (89,9 MHz), a szombathelyi Credo Rádió (98,8 MHz), a székesfehérvári Alpha Rádió (88,9 MHz) és a Rádió Törökszentmiklós (89,6 MHz) kisközösségi rádiók jogosultságait kérelmük alapján megújította.