Médiatanács: kilenc új ismeretterjesztő film jön a jubiláló reformációtól a valódi csodapókokig

Közzétéve: 2016. december 22.

760 millió forint értékben hirdette meg jövő évi animációs, ismeretterjesztő és dokumentumfilmes pályázatait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, az idei Kollányi Ágoston-pályázat harmadik fordulójában pedig kilenc ismeretterjesztő film összesen 80 millió forint támogatásban részesül. Az idei utolsó Médiatanács-ülésen a testület arról is döntött, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően hatósági szerződésben rögzíti azokat az intézkedéseket, amelyeket a Duna Médiaszolgáltatónak kell megtennie jövőre a médiapiac sokszínűségének növelésére mint a médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett szolgáltatónak.

Mecenatúrás döntések: három pályázati felhívás és kilenc új ismeretterjesztő film támogatása

Három jövő évi filmes pályázatot hirdetett meg a Médiatanács 760 millió forinttal a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A támogatások célja, hogy a nézők minél több színvonalas, maradandó kulturális értéket képviselő kortárs alkotással találkozzanak a televízióban. A Kollányi Ágoston-pályázaton keresztül 250 millió forintból ismeretterjesztő filmek készülhetnek, az Ember Judit-pályázat 330 millió forinttal dokumentumfilmek gyártását támogatja, a Macskássy Gyula-pályázat pedig animációs filmek készítéséhez járul hozzá. A pályázatok első fordulóiban a szinopszisok beadási határideje 2017. február 2.

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programjában a Kollányi Ágoston-pályázat harmadik fordulójában kilenc ismeretterjesztő film és sorozat – köztük egy határon túli alkotás – elkészítését támogatja, összesen 80 millió forinttal. Portréfilm várható Rothschild Kláráról, a szocialista rendszer pesti divat nagyasszonyáról; Szabó Zoltánról, aki idén szeptemberben nyerte meg a GE informatikai vállalat globális versenyét; és Rácz Sándorról, aki az ’56-os forradalom leverése után közvetlenül lett a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke. Ismeretterjesztő film forog majd a médiaművészeti tárgyak létrehozásáról és megőrzéséről a Ludwig Múzeum gyűjteményén keresztül, valamint Inverse Everest címmel egy magyar expedícióról a világ jelenleg ismert legmélyebb barlangjába, amelyre korábban azonnali forgatási támogatást is megítélt a testület. A Vízipók-csodapókból népszerű búvárpókok életmódjával is megismerkedhetnek majd a televíziónézők, és film készül az egész világon egyedülálló székelyföldi rehabilitációs központról, ahol árván maradt medvebocsokat nevelnek úgy, hogy a fiatal állatok nem találkoznak emberrel. Ételem értelme címmel egy kilenc részes ismeretterjesztő sorozat az élelmiszer-pazarlás témáját járja majd körül a tévhitek és a lehetséges megoldások bemutatásával; Reformáció hétről hétre címmel pedig 16 részes sorozat látható majd arról, mit adott a jövőre félezer éves fennállását ünneplő reformáció Európának.

Hatósági szerződés jön létre a közszolgálati médiaszolgáltatóval a médiapiaci koncentráció megelőzésére

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kérelmére a Médiatanács 2017-re szóló hatósági szerződést köt a szolgáltatóval, amelyben a törvényi előírásoknak megfelelően rögzítik, hogy a közszolgálati televízió és rádiócsatornák műsorstruktúrájának módosításával növelik a magyar műsorszámok és a független műsorkészítők által előállított műsorszámok arányát, illetve egyéb intézkedéseket tesznek a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében. Ennek oka, hogy a szolgáltató a televíziós és rádiós piacon együttesen több mint 40%-os éves átlagos közönségarányt ért el tavaly, ezért a Médiatanács médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként azonosította. A szolgáltató a televíziós és rádiós műsorában a magyar, a független európai alkotások, valamint a legfeljebb ötéves magyar és európai művek esetében a kötelező sugárzási rátákon felül további 7 és 28% közötti vállalást tesz.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

Az egyedüli jelentkező Sárvári Média Nonprofit Kft. sugározhat rádióműsort Sárvár Rádió néven a Sárvár 96,5 MHz frekvencián, miután pályázatát nyertesnek nyilvánította a Médiatanács.

A Médiatanács hozzájárult az Ozone FM-hálózat tagjainak kérelméhez, amelyben a Baja 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Győr 103,1 MHz, a Tihany 105,7 MHz, a Miskolc 96,3 MHz és a Heves 93,7 MHz-en működő médiaszolgáltatások nevét kívánják módosítani azonos szerkezet szerint Rádió 1-re a saját frekvenciájuk megjelölésével (pl. 94,3 Rádió 1). A Rádió pont 1 Nyíregyháza megnevezése szintén frekvenciajelölésessel Rádió 1-re változik.