Szakmai napot tartott az NMHH Nemzeti Filmirodája

Közzétéve: 2017. január 24.

Rekordévet zárt tavaly a magyar filmipar, az NMHH-hoz került az Art Bizottság, és új műfajjal egészült ki a kulturális értéket nem képviselő alkotások köre – három kiemelt tudnivaló arról a szakmai napról, amelyen az év eleji változásokat és az elmúlt évet összegezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Nemzeti Filmirodája a filmkészítők és -forgalmazók számára január 19-én.

Nemzeti Filmiroda 1

Taba Miklós, a filmiroda igazgatója az esemény házigazdájaként elmondta: a lassan rendszeressé váló éves találkozó lényege, hogy a filmszakma és a hatóság a tájékoztatás révén kölcsönösen segítse egymást. Az igazgató hozzátette: 2016 kiemelkedő év volt a magyar szakma, és így a  filmiroda életében is: összesen 125 milliárd forintnyi, Magyarországon filmforgatásra elköltött regisztrált költség alapján több, mint 25 milliárd forint közvetett állami támogatást juttatott a filmgyártóknak. Az eseményen jelen volt még Karácsony Kamilla, az NMHH Általános Jogi Főosztályának vezetője, Pethő Katalin, a filmiroda igazgatóhelyettese, és Elek András, a hatóság Ellenőrzési Osztályának vezetője.

Nemzeti Filmiroda 2

A filmkészítőknek szóló tájékoztatón Pethő Katalin tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy idén új műfajjal, az úgynevezett scripted realityvel bővült a kulturális értéket nem képviselő alkotások törvényi definíciója a valóságshow és a szappanopera mellett. A mozgóképről szóló törvény szerint a scripted reality „olyan részben fikciós film vagy filmsorozat, amely a szereplők természetes élethelyzeteit a jelenetek előre meghatározott dramaturgiájával, írásba foglalt és rögtönzött párbeszédekkel mutatja be”, így erre a műfajra nem vehető már igénybe állami támogatás.

Szóba került a 2016. július 17-től hatályos mozgóképszakmai képzési hozzájárulás is: ennek lényege, hogy az államilag támogatott filmek készítőinek a közvetlen gyártási költség 0,5%-át, de maximum 15 millió forintot kell filmalkotásonként befizetniük. Az intézkedés célja, hogy ebből a bevételből versenyképes filmes szakembereket tudjanak kinevelni. A hozzájárulás megfizetésétől a 10 millió forint alatti költségvetésű filmek mentesülnek. Az egyik újdonság ezzel kapcsolatban, hogy január 1-jétől a hozzájárulás befizetésére több idő, a támogatásra jogosultságot megállapító döntés jogerőre emelkedésétől számított hatvan nap áll a gyártók rendelkezésére. Nagy könnyebbséget jelent majd a filmkészítők számára az is, hogy mulasztás esetén nem automatikus a támogatás megvonása, hanem a Filmalap tájékoztatása után a Filmiroda tizenöt napos határidővel szólítja fel a filmgyártó vállalkozást a hozzájárulás megfizetésére.

Nemzeti Filmiroda 3

A filmforgalmazóknak tartott előadásból kiderült, hogy a filmek art besorolását végző Art Bizottságot január 1-től az NMHH hivatala működteti, így a jövőben jóval egyszerűbb és gyorsabb lesz az eljárás. Az eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által lefolytatott szakhatósági eljárás megszűnt, a filmalkotások art minősítésére az NMHH által működtetett új Art Bizottság közvetlenül tesz javaslatot az NMHH Nemzeti Filmirodájának eljárásában.

Elhangzott az is, hogy 2016. december 16-tól kötelező bejelenteni a filmforgalmazói tevékenységet, és április 1-jétől a mozikba kerülő filmeket is regisztrálni kell majd a jelenleginél naprakészebb mozgóképszakmai statisztikák érdekében.

Nemzeti Filmiroda 4

A filmszakmában tavaly nyáron bevezetett gyakornoki foglalkoztatási program alapján a 10-100 millió forint gyártási költségű filmeknél egy, 100-500 millió forint költségű alkotásoknál kettő, 500 milliónál magasabb költségvetésű filmeknél pedig öt gyakornokot kell foglalkoztatnia a gyártónak a filmkészítés során. Januárban annyival változott a szabályozás, hogy a program a vizsgafilmekre nem vonatkozik.

Szintén év eleji változás, hogy az adókedvezmény mértékének megállapítása miatt kötelező bejelenteni a külföldi előadóművészeket és stábtagokat a Nemzeti Filmirodának papír alapon és elektronikus módon egyaránt. Új szabály az is, hogy magát az egyszerűsített adózást már nem csak a külföldi művészek, de a stábtagok is igénybe vehetik.