Televíziós gyorsjelentés: decemberben 44,6 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya

Közzétéve: 2017. február 8.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 93 százalékát fedi le. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 600 ezer háztartás többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2016. december végén 3,276 millió előfizetést tartottak nyilván.

Decemberben, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 74,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül Decemberben 1,460 millióról 1,461 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 871 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 101 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 44,6 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 29,7 százalék volt decemberben, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 25,7 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban  a UPC volt a piacvezető 26,9 százalékos részesedéssel. A második helyen a Telekom állt 25,2 százalékos, a harmadikon pedig a DIGI, 25,1 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 90 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma decemberben 2,304 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző havi 850 ezerről 843 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 25,9 százalék, második helyen a Telekom állt 23,7 százalékkal, akit a DIGI követett 23,5 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a UPC részesedése 29,5 százalék, a Telekom 29,3 százalékkal a második helyezett, a DIGI a harmadik legnagyobb piaci szereplő 29,2 százalékkal.  2016. December végén, a MinDig TV Extra részesedése 10,2 százalék volt.