Vezetékes gyorsjelentés: decemberben az előfizetők hagyományos telefonvonalon 54 millió, IP-alapon pedig 299 millió percnyi hívást kezdeményeztek

Közzétéve: 2017. február 8.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül. 2016. december végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 771 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma decemberben 1,145 millió volt. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében az előfizetések száma 518 ezerre emelkedett az év végére. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,687 millió.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,1 százalék volt december végén. A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,8 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9,4 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma december végére 506 ezerre csökkent az előző havi 528 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 925 ezer volt, ami 3 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,618 millióról 1,627 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,120 millió volt 2016. december végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 52,1 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett a hónap végén. A második helyen a UPC áll 17,5 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,8 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,6 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 6,0 százalékos részesedést értek el.

Decemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,58 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 61,55 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 54 millió, IP-alapon pedig 299 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 115,2 perc volt.

2016. december végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 847 ezer földrajzi számot hordoztak.