Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Óriási érdeklődés a Mindenki sajtótájékoztatóján

• Publikálva: 2017.03.09. 13:05 • Címke: Mindenki (Sing), Magyar Média Mecenatúra, Oscar-díj • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

Az Oscar-átadó óta először e hét szerdáján jelent meg Magyarországon a rendezővel együtt a kisfilmes kategóriában díjat nyerő Mindenki stábja. Az NMHH a film szponzoraként a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolába szervezte az üdvözlő sajtótájékoztatót, ahol kiemelkedő sajtófigyelem övezte az alkotókat. Deák Kristóf rendező többek között elárulta azt is, miért passzol egymáshoz különösen a film angol és a magyar címe.

_IC_0021.jpg

A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa saját tornatermében adta meg az alaphangulatot a sajtótájékoztatóhoz, Orazio Vecchi „Néked zeng ez a dal” című kórusművének elhangzása után először meghatottan, nehezen szólaltak meg a résztvevők. A sajtótájékoztatón jelen volt a stábtagok közül Deák Kristóf rendező, Udvardy Anna producer, Gáspárfalvi Dorka gyermekszereplő, Balázs Ádám zeneszerző, Csillag Mano vágó, Mály Róbert operatőr, Wunder Judit díszlettervező, Juristovszky Sosa jelmeztervező, Steinhauser Andrea casting director, Molnár Mónika kórusvezető és ráadásképpen az elnyert, valódi Oscar-szobrok.

_IC_9919.jpg

Deák Kristóf felvázolta, hogy a kisfilmek egészen másként jutnak el az Oscar-díj jelölésig, mint az idegen nyelvű játékfilmek, ahol az egyes országok nevezhetnek. A kisfilmek esetében vagy egy jelentős filmfesztivált kell megnyerni, vagy hetekig egy Los Angeles-i moziban kell vetíteni az adott alkotást – mondta el Deák Kristóf. A Mindenki úgy került az Amerikai Filmakadémia látókörébe, hogy két fontos fesztivált is megnyert. A rendező hozzátette, kisfilmekkel nem lehet pénzt keresni, nem is ezért csinálja az ember. Az alkotó köszönetet mondott a Médiatanácsnak a nyolcmillió forintos támogatás odaítéléséért, továbbá Udvardy Annának és a stáb tagjainak, a csapatnak. Kitért arra is, hogy a testület támogatta a stáb kiutazását az Oscar-gálára, míg a film kampányát a Magyar Nemzeti Filmalap segítette.

A rendező az NMHH kérdésére elmondta, a film címe angolul (Sing – „énekelj”) előbb volt meg, mint magyarul, tekintve, hogy a filmötlet eredetileg egy angol történet lett volna, de arra nem tudtak pénzt szerezni. A magyar cím azért is rímel az angolra, mert a tutti olasz zenei szakkifejezést éppen ezzel a két, különböző alapjelentésű szóval fordítják le a nemzeti nyelvekre.

_IC_9803.jpg

Deák Kristóf a sajtótájékoztatón kiemelte, a film nem pedagógusok elleni kiáltvány. A főszereplő kórusvezető tanár hibáját abban látta, hogy nem a gyerekek érdekeit helyezte előre. Ugyanakkor szerinte ez nem általános ma Magyarországon, ahol rengeteg tanár csodálatos munkát végez. Újságírói kérdésére elmondta: egyelőre nem kapott konkrét ajánlatot Hollywoodban, de elindultak beszélgetések, és többen kíváncsiak voltak arra, hogy milyen tervei vannak.  "A szobor kötelez, de ez lehet egy picit teher is ... Lehet, hogy olyan helyre fogom tenni, ahol néha rá tudom csukni a szekrényajtót, hogy ne lássam minden egyes nap" - fűzte hozzá a rendező, aki áprilisban forgatja legújabb kisfilmjét A legjobb játék címmel, amelynek egyik fontos témája a mesterséges intelligencia lesz. Az alkotást a Mindenkihez hasonlóan a Magyar Média Mecenatúra program támogatja.

„Ha engem érdekel, akkor a közönséget is érdekli, és engem nagyon érdekelt a dolog” – mondta Udvardy Anna producer a történettel kapcsolatban. Elmondása szerint Deák Kristóf a klasszikus filmgyártást képviseli, vagyis addig nem forgat, amíg fejben előbb nem áll össze a film. Nem voltak meglepetések a forgatás alatt, minden úgy ment, ahogy Kristóf elképzelte. Amikor a munkakópiát megnézte, és látta, hogy a film nagyon jó, megbeszélték a rendezővel, hogy minél több fesztiválra benevezik az alkotást.

_IC_0115.jpg

A film zeneszerzője, Balázs Ádám kiemelte, hogy a Bodzavirág című dalt édesapja, Balázs Árpád komponálta Nemes Nagy Ágnes verse nyomán. Elmondása szerint olyan zenét kerestek, amely dramaturgiailag is fel tudja emelni a film fontos pillanatát. Így esett a választásuk a szerzeményre, melyet az iskola kórusa a sajtótájékoztató végén, egy kedves tátogós poén után adott elő a résztvevőknek.

_IC_0030.jpg

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a mecenatúraprogram koordinátora elmondta, a 2010-ben elindított támogatási rendszer alkotásai több mint 800 fesztiválszerepléssel és mintegy 300 díjjal büszkélkedhetnek.

MTI/NMHH