NMHH Médiatanács: hét új magyar online műsorszám készül fél éven belül

Közzétéve: 2017. március 10.

null
A Neumann János pályázaton hét online műsorszám, illetve sorozat támogatásáról döntött heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely az Escher Károly ad-hoc pályázaton hozzájárult egy dokumentumfilm finanszírozásához is. Támogatást szavazott meg a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál díjaira és megrendezésére, valamint három televíziócsatorna túl hangos reklámjai miatt szabott ki bírságot a testület.

Filmes támogatások hét online műsorszámhoz, egy Hajas Tibor-dokumentumfilm forgatásához és a szolnoki filmfesztiválhoz

A bírálóbizottság ajánlása alapján a 2016-os Neumann János pályázat második fordulójában hét, online platformra tervezett audiovizuális tartalom támogatásáról döntött összesen 6,95 millió forint értékben a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A műsorszámokat fél éven belül kell elkészíteni, és legalább egy éven át HD minőségben, reklámok nélkül hozzáférhetővé kell tenni a vállalt internetes oldalon. A nyertes pályázók közül kettő határon túli: a Filmtett Egyesület Kulisszák mögött, kamera előtt című alkotása erdélyi filmszínészportrék, összesen hat színész pályaképének bemutatását tűzte ki célul. A film a kulturpart.hu-n lesz látható. A Media Index Egyesület Made in Erdélycímű riportsorozatából a második évadot forgathatja le; az erdélyi brandekről, márkákról szóló széria a karpatpress.hu-n várható.

Az Index videooldalán (film.indavideo.hu) lesz a bemutatója annak a háromrészes dokumentumsorozatnak, amely kamasz szereplőkkel a virtuális világ erősödése mentén eltűnő valós barátságok, az elmagányosodás és tét nélküli emberi kapcsolatok kiaknázatlan lehetőségeiről szól, Embert barátjárólcímmel. A Magyar Idők Online készítésében valósul meg a Tiltott kastélyok 1. című riportsorozat, amely történelmi erdélyi családok – első részben a Bánffyk – egyszerre reménytelen, ugyanakkor hősies harcával foglalkozik életútinterjúkon és dokumentumokon keresztül. Fiatal nagycsaládok egy-egy napját követi végi az a portré-reality sorozat, amely a bonumtv.hu-n lesz látható: a Nagycsalád, kisközösségcímű 4×8 perces kisfilmek olyan példákat igyekeznek állítani a mai fiatalság elé, amelyek bizonyítják, hogy a karrier és a család nem összeegyeztethetetlen fogalmak.

A Vásárhelyi Televízió online oldalára készül a tízrészes Kísérletek a fizika hőskorából elnevezésű ismeretterjesztő sorozat, amely a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium országosan is egyedülálló, 152 éves fizikaszertárában található muzeális eszközöket mutatja be természettudományi kísérletekkel körítve. A Virtuális szakmunkás előkészítő című sorozat 5×5 perces részekből áll, és asztalosipari ismeretekkel keltené fel felső tagozatos fiúk figyelmét. Az ismeretterjesztő az ikonstudio.hu-n lesz megtekinthető.

A Médiatanács az Escher Károly elnevezésű, magyar vonatkozású és váratlanul bekövetkező, így előre nem látható, ad-hoc események számára fenntartott azonnali, helyszíni forgatási munkálatokat biztosító pályázatán 1,64 millió forinttal támogatja a Majd egyszer elmondom… című dokumentumfilmhez készülő felvételeket. Fátyol Hermina rendező filmjének alapját az az 1980-ban történt baleset adja, amelyben Hajas Tibor, a hetvenes évek alternatívművész-világának meghatározó tagja életét veszítette. Amikor 2016 decemberében kiderült, hogy a baleset – amelynek körülményei előre eltervezett performanszt valószínűsítettek – három túlélője közül a sofőr agydaganatban szenved, a szerencsétlenségről eltérő emlékképekkel élő szereplőkben megérett az elhatározás a magyar underground történetének egyik elképesztő epizódjának tisztázására.

Döntés született arról is, hogy a Médiatanács összesen 2,8 millió forint felajánlásával hozzájárul a szolnoki, október 12–15-i Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválhoz: ezen belül 2,5 millió forint értékben támogatja a fesztiváldíjakat, kiemelten a fiatal filmesek legjobb műveinek elismerését, és 300 ezer forint értékben díjat ajánl fel a fesztivált népszerűsítő logófilm készítését ösztönző pályázat nyerteseinek.

Médiafelügyeleti és rádiós pályáztatási döntések – büntetés a túl hangos reklámok miatt

A 2016. október–decemberi reklámhangerősség hatósági vizsgálat eredménye szerint a Digital Media and Communications Zrt. – mint a Story5, a 4-es csatorna és a Galaxy Tv médiaszolgáltatója –megsértette a törvényi előírásokat, ezért a Médiatanács 570 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte.

A Médiatanács elfogadta a Derecske 94,7 MHz és a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, a dokumentumot a testület jóváhagyta és közzétette (lásd a Kapcsolódó írások címszó alatt elérhető tartalmakat).

A Keszthely 99,4 MHz helyi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázati eljárásban a Médiatanács hiánypótlásra kérte fel az LB Rádió Kft.-t, míg a jelenlegi műsorszolgáltató Helikon Rádió Kft. pályázatát alaki érvénytelenség miatt elutasította. Alaki érvénytelenség miatt ugyancsak megtagadta a Helikon Rádió Kft. pályázati nyilvántartásba vételét a Nagykanizsa 95,6 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség esetében, a dtm Media Hungary Kft.-t pedig hiánypótlásra hívta fel.

A Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására – hiánypótlás után – pályázati nyilvántartásba vették a „B & T” Kft.-t, a Fehérvár Rádió Kft.-t; a Gong Rádió Kft. és a VLNC FM Rádió Kft. pályázatát alaki érvénytelenség miatt elutasították.