Vezetékes gyorsjelentés: januárban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 125,1 perc volt

Közzétéve: 2017. március 14.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. január végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 767 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma januárban 1,149 millió volt. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében az előfizetések száma 527 ezerre emelkedett az év végére. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,698 millió.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék volt január végén. A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,9 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9,4 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,5 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma január végére 487 ezerre csökkent az előző havi 506 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 928 ezer volt, ami 3 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,627 millióról 1,628 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,106 millió volt 2017. január végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 52,3 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC áll 17,6 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,5 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,7 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 6,0 százalékos részesedést értek el.

Januárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,44 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 61,61 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 58 millió, IP-alapon pedig 323 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 125,1 perc volt.

2017. január végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 855 ezer földrajzi számot hordoztak.