Tizennyolcmillió forintos bírság a TV2-nek az ÖsszeEsküvők című valóságshow miatt

Közzétéve: 2012. március 28.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lezárta a TV2 ÖsszeEsküvők című valóságshow-jával kapcsolatos eljárást. A csatornának összesen 18 millió forint bírságot kell fizetnie a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt.

A Médiatanács kiemelt feladatának tekinti a kiskorúak szempontjából káros médiatartalmak elleni fellépést. A valóságshow-k műfaji sajátosságai és a gyakori nézői panaszok miatt a hatóság műsorelemzői folyamatosan vizsgálták a TV2 párkereső reality-jét.

Zsuppán, László, Vass, Kutassy nagy kép 1830-as cikkhez (587x234)

Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója; László Miklós szociológus; Vass Ágnes, a Médiatanács tagja és Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselője, a Közszolgálati Testület tagja

Dr. Vass Ágnes, a Médiatanács tagja elmondta, a hatóság az ÖsszeEsküvők című műsor minden epizódját, közel 150 adást vizsgált meg. A folyamatos monitorozás eredményei azt mutatták, hogy számos esetben sérültek a korhatári besorolás szabályai, illetve a műsorszámok közzétételének időpontjára vonatkozó előírások.

A reality vizsgálata alapján kiderült, hogy a szerkesztők a káromkodásokat sok esetben nem némították el. A műsorban a fiatalok és az anyukák is gyakran fogyasztottak alkoholt, a részegség ábrázolása hangsúlyos volt. A féktelen ivászat hatására többször került sor veszekedésre, sőt az egyik összetűzés tettlegességig fajult, amiért a csatorna ki is zárta a társát bántalmazó játékost.

A hatósági vizsgálat hét esetben állapította meg, hogy a valóságshow-ban bemutatott jelenetek miatt a műsort a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és kizárólag este 9 után lehetett volna közzétenni. Az összesen hat műsorszámot és azok előzeteseit érintő jogsértések miatt a Médiatanács három határozatával összesen 18 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a csatornát. A kiskorúakat védő szabályok folyamatos megszegését a tanács következetesen szankcionálta, az ismétlődő jogsértések miatt fokozatosan emelve a TV2-re kiszabott bírságok mértékét.

A Médiatanácsnak nem elsődleges célja a bírságolás, a hatóság inkább a jogkövető magatartás ösztönzésére helyezi a hangsúlyt – mondta Dr. Vass Ágnes. Ebben lehet segítségére a médiaszolgáltatóknak a Médiatanács korhatár-besorolásról szóló ajánlása vagy az új médiatörvény biztosította előzetes klasszifikáció lehetősége. A Médiatanács tagja hozzátette: a következetes jogalkalmazás eredményes, hiszen a másik nagy kereskedelmi csatorna nemrég véget ért valóságshow-ját már 21 órát követően, megfelelő korhatári besorolás és jelzés alkalmazása mellett tette közzé.

Dr. László Miklós szociológus a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok szerint a 13-17 év közötti tinédzserek több mint ötöde nézte a műsort. Ez azért is aggályos, mert a serdülők számára a médiában, főként a valóságshow-kban megjelenő szereplők negatív viselkedési mintaként szolgálhatnak - tette hozzá a szakember.

Dr. Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselője kifejtette, hogy a valóságshow-k kapcsán újra és újra felmerül a vita a média felelősségéről. Az ÖsszeEsküvők című műsor csak provokáló díszletként használta a párválasztást, elsősorban a másik kijátszására, legyőzésére ösztönözve a szereplőket, és alapjaiban kérdőjelezte meg a párválasztás, a házasság és a család értékeit. Ezért mindenképpen fontos, hogy a szerkesztők kiemelt figyelmet fordítsanak a korhatár-besorolás szabályaira.

2012. március 28.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Szóvivői iroda
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Telefon: (36 1) 457 7945
E-mail:
sajto@nmhh.hu
Web: www.nmhh.hu | www.mediatanacs.hu
Blog: http://mediatanacs.blog.hu
Csatlakozzon hozzánk a Facebookon:
az NMHH a Facebookon | a Médiatanács a Facebookon
Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra:
az NMHH YouTube-csatornája | a Médiatanács YouTube-csatornája