Vezetékes gyorsjelentés: februárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,47 darab volt

Közzétéve: 2017. április 4.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. február végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 765 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma februárban 1,153 millió volt. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében az előfizetések száma 534 ezerre emelkedett az év végére. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,707 millió.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék volt február végén. A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,9 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9,3 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,5 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma február végére 483 ezerre csökkent az előző havi 487 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 934 ezer volt, ami 6 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,628 millióról 1,629 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,108 millió volt 2017. február végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 52,2 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC áll 17,7 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,4 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,8 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Februárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,47 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 61,72 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 50 millió, IP-alapon pedig 280 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 108,2 perc volt.

2017. február végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 900 ezer földrajzi számot hordoztak.