Hogyan kerül a korhatárkarika a mozifilmekre és a TV-képernyőre?

A kiskorúak védelme érdekében a Magyarországon terjesztett filmalkotásokat még a bemutatásuk előtt korhatár-kategóriákba kell sorolni. A magyar korhatár-besorolás nem tiltó érvényű rendelkezés, hanem tájékoztató jellegű ajánlás, így elsődlegesen a szülők, családok számára jelent információt, valamint segítséget nyújt a pedagógusok munkájához.

A korhatár-besorolást az NMHH Nemzeti Filmirodájának Korhatár Bizottsága végzi. A Korhatár Bizottság egy javaslattevő szakértői testület, melynek ajánlása alapján a besorolásról szóló döntést határozat formájában az NMHH hozza meg. A határozat alapján az NMHH külön kérelem nélkül, hivatalból indított eljárásban bejegyzi a filmet a terjesztésre kerülő és art filmalkotások nyilvántartásába, ahonnan a filmalkotások korhatár-kategóriájáról bárki tájékozódhat.

A besorolást követően a filmterjesztő törvényi feladata a korhatár-besorolási kategória és nyilvántartási szám megfelelő feltüntetése valamennyi hordozón, illetőleg valamennyi reklám- és hirdetési felületen. Ehhez segítségként az NMHH által elkészített arculati kézikönyv, illetve a piktogramok különböző formátumban történő letöltési lehetősége áll rendelkezésre.

2012. január 1-je óta nem csak a filmeket, de a mozielőzeteseket is be lehet soroltatni. A mozielőzetes besoroltatása nem kötelezettség, csak lehetőség, amely a filmhez kapcsolódó hirdetési tevékenység megkezdését teszi lehetővé, így elősegítve a nézőközönség tájékoztatását.

A televízió-műsorok – köztük a televízióban bemutatott mozi- és más játékfilmek – korhatár-besorolása másképp zajlik: azokat maguk a médiaszolgáltatók végzik a médiatörvényben előírtak szerint. A hatóság klasszifikációs ajánlással segíti ezt a munkát, és lehetőséget biztosít arra, hogy előzetesen besorolja az adott műsorszámot a televízió számára megfelelő kategóriába. Emellett a hatóság folyamatosan ellenőrzi, hogy a sugárzott műsorok megfelelnek-e a klasszifikációs előírásokban foglaltaknak. A televíziós korhatár-besorolásról és a kijelölt kategóriák meghatározásáról Televízió aloldalunk Tartalom fülében olvashat.