Magyar Média Mecenatúra Program – Egyre több értékes filmalkotás

Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta működteti a Magyar Média Mecenatúra programot, amely nem egészestés, független magyar filmalkotások elkészüléséhez, valamint helyi, körzeti televíziók és rádiók működési költségeihez nyújt anyagi támogatást. A mecenatúraprogram hozzájárul továbbá ahhoz, hogy a kisebb szolgáltatók fenn tudják tartani a változatos tartalomkínálatot, valamint, hogy kiszámítható feltételek mellett és modern körülmények között tudják működtetni médiaszolgáltatásaikat szerte az országban.

A Médiatanács az elmúlt hat évben 16,2 milliárd forintot fordított a Magyar Média Mecenatúra program működtetésére, ezen belül közel 8,8 milliárd forint támogatással járult hozzá 908 film és egyéb alkotás – 33 televíziós játékfilm, 75 forgatókönyv, 79 kisjátékfilm, 42 hangjáték, 252 dokumentumfilm, 174 ismeretterjesztő film, 109 animációs film és 25 animációs sorozat – elkészítéséhez.

A mecenatúraprogram keretében készült filmes alkotások mindegyikét bemutatja valamely televíziócsatorna, de évről évre egyre több támogatott alkotás kerül be a mozikba is, illetve a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválok – így a cannes-i, a berlini, a montreali vagy a hirosimai szemlék – versenyprogramjába is. Az eddig elkészült és bemutatott művek alkotói már több mint 100 díjat hoztak el, közel 270 magyar és nemzetközi fesztiválról. A Neumann János-pályázaton elkészült online alkotások pedig legalább egy éven át láthatók nyilvános webes felületeken.

A Médiatanács évente nívós, magyar–angol kétnyelvű kötetbe rendezve ad áttekintést a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott filmekről. Az online is olvasható 2016-os kiadványban a mecenatúraprogram első öt évében támogatott több mint hétszáz filmről található rövid ismertető a legfontosabb adatokkal és leírással: