Szabálytalan termékmegjelenítés miatt bírságolt a Médiatanács

Közzétéve: 2017. április 28.

Megsértette a termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat a TV2, amikor Szépítők című műsorában indokolatlan hangsúllyal szerepeltetett egy terméket. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 500 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót. Két rádió nem tartotta be a hatósági szerződésükben rögzített vállalásokat – nekik is pénzbüntetést kell fizetniük. A tanács elfogadta a Dunaújváros 93,1 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és a pályázati felhívás tervezetét.

Nem tartotta be a termékmegjelenítés szabályait a TV2

A TV2 2016. december 10-én sugárzott Szépítők című műsorszámában nem tartotta be termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat, ezért a Médiatanács félmillió forintos bírsággal sújtotta. A rendelkezésére álló adatok alapján a testület megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem vette figyelembe a jogszabályi előírásokat, amikor ugyan a műsorszám elején felhívta a figyelmet a termékmegjelenítésre, de a médiatörvény előírásaival szemben a műsorban a Bref egy termékét indokolatlan hangsúllyal szerepeltette. A csatorna ezzel egyidejűleg a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény (médiaalkotmány) rendelkezését is megszegte, amely rögzíti, hogy a támogatott médiatartalom nem ösztönözhet vagy hívhat fel a támogató termékének beszerzésére. A testület a médiatörvény megsértéséért 220 ezer forintos, a médiaalkotmány be nem tartásáért 280 ezer forintos bírságot szabott ki a csatorna üzemeltetőjére, figyelembe véve, hogy ezeket a törvényi előírásokat a szolgáltató korábban már több alkalommal is megsértette. A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Rádiós döntések

A Torony Rádió helyi kereskedelmi médiaszolgáltatás üzemeltetőjét 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács, mert a rádió év eleji vizsgált hetében helyi közéletet bemutató és közszolgálati tartalmú műsorszámokat, valamint hírműsorokat egyáltalán nem adott le, szöveget és magyar zenét pedig kevesebbet sugárzott az általa vállaltaknál. A zene és az ismétlések tekintetében viszont jelentősen meghaladta a vállalását. A tanács a döntésekor figyelembe vette, hogy a szolgáltatóval kapcsolatban korábban még nem állapított meg ilyen típusú jogsértést. Hasonló okok miatt kapott 20 ezer forintos bírságot a kisújszállási közösségi Európa Rádió üzemeltetője. A januári vizsgálati héten a szolgáltató vállalásától elmaradva sugárzott a helyi közélettel foglalkozó és a mindennapi életet segítő műsorszámokat, az ismétlések mennyiségében viszont átlépte a felső határt.

A Médiatanács elfogadta a Dunaújváros 93,1 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és a pályázati felhívás tervezetét, amelyet április 27-én tesznek közzé hirdetményi úton, és a Médiatanács honlapján.

A tanács a Hajdúböszörmény 98,9 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatában az LB Rádió Kft.-t és a Kredit Holding Kft.-t vette nyilvántartásba, a „Szabadhajdú” Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatát alaki érvénytelensége miatt kizárta a pályázatból, valamint elfogadta, hogy a Médiacentrum Debrecen Kft. visszavonta a pályázatát.