Vezetékes gyorsjelentés: áprilisban az előfizetők hagyományos telefonvonalon 46 millió percnyi hívást kezdeményeztek

Közzétéve: 2017. június 6.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. április végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 761 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma áprilisban 1,162 millió volt. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében az előfizetések száma 550 ezerre emelkedett az év végére. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,730 millió.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék volt április végén.

A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 16,1 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9,2 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,4 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma április végére 475 ezerre csökkent az előző havi 478 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 947 ezer volt, ami 6 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,632 millióról 1,633 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,118 millió volt 2017. április végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 52 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC áll 17,8 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,3 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,9 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 6 százalékos részesedést értek el.

Áprilisban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,56 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 62,03 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 46 millió, IP-alapon pedig 276 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 105,3 perc volt.

2017. április végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 923 ezer földrajzi számot hordoztak.