NMHH Médiatanács: 155,2 millió forintos rezsi- és műsorkészítési támogatás helyi és körzeti televízióknak, rádióknak

Közzétéve: 2017. június 16.

Összesen harmincöt pályázatot támogatott 155,2 millió forinttal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a legutóbbi ülésén. A támogatásokat a helyi és körzeti televíziós műsorok gyártására, illetve a közösségi rádiók és tévék működési és üzemeltetési költségeihez járulékos forrást kínáló kiírásokon lehetett elnyerni a Magyar Média Mecenatúra programban. A grémium társadalmi véleményezésre bocsátja egy újabb budapesti frekvencia hasznosítását célzó pályázati felhívás tervezetét is, és bírságokat is kiszabott burkolt reklámozás, illetve túl hangos tévéhirdetések miatt.

Helyi, körzeti televíziós és rádiós támogatások

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban futó televíziós műsorkészítést támogató pályázat keretében 23 helyi televízió számára összesen 101,8 millió forintot ítélt meg rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinok készítésének egy éven át tartó támogatására. A hírműsor kategóriában sikeresen pályázott a TV Eger, a Tatai Televízió, a Ceglédi Városi Televízió, a szarvasi Körös Televízió, a Karcag Televízió és a Pécs TV. Közéleti magazinokra kapott támogatást a Pomáz Televízió, a pesterzsébeti ESTV, a kőbányai TV10, a bólyi Városi Televízió, a Dunaföldvár TV, a Csurgói Városi Televízió, a püspökladányi Ladány Televízió, a Szentes Televízió, a Dunakanyar térségében fogható Danubia Televízió és a füzesabonyi Városi Televízió. Kulturális magazinműsor kategóriában nyert a Debrecen Televízió, a kiskunhalasi Halas TV, a Keszthelyi Televízió, a Gyöngyösi Városi Televízió, a fővárosi Hatoscsatorna, a Városi TV Szeged, valamint a Bajai Televízió.

A közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeinek támogatására meghirdetett 2017-es rezsipályázat negyedik, utolsó fordulójában nyolc televízió és négy rádió összesen 53,4 millió forint támogatást kapott. A kedvezményezettek közé került a Rádió Törökszentmiklós, a püspökladányi Sárrét FM, a Rádió 87,8 Érd és a kiskunfélegyházi Rádió Smile, illetve a Tatai Televízió, a vecsési WTV, a derecskei Kék-Kálló TV, a sárvári Trió TV Dunántúl, a fővárosi Centrum TV, a Pomáz Televízió, a balatoni Füred Televízió és a Somogy TV. A 2017-es rezsipályázati eljárásban megmaradt 21 millió forintot a Médiatanács a műszaki fejlesztéseket támogató idei pályázat keretösszegéhez csoportosította át.

Reklámjogi döntések

A Story5-öt, a 4-es csatornát és a Galaxy TV-t üzemeltető médiaszolgáltató – visszatérő jogsértés elkövetéséért – 615 ezer forint bírságot kapott, mert az idei első negyedévben 41 alkalommal tett közzé a környező műsorszámokhoz képest hangosabb reklámblokkot.

A Civil Rádió figyelmen kívül hagyta, hogy társadalmi célú reklámokat csak megfelelő főcímmel jelentethet meg, illetve alulteljesítette a szöveg, a magyar zenei művek, az ismételt műsorszámok, a közszolgálati műsorszámok, továbbá híradások arányaira tett napi, illetve heti vállalásait, ezért médiaszolgáltatójának összesen 110 ezer forint bírságot kell fizetnie.

 A TV2-t 700 ezer, a Balaton Televízió szolgáltatóját 35 ezer forint bírság megfizetésére kötelezi a Médiatanács burkolt reklám miatt. Előbbi a január 13-i Mokka című adásban egy magyar síközpontot, míg utóbbi a Közéleti Kávéház című műsorában egy étterem szolgáltatásait mutatta be jogszerűtlen módon. A debreceni központú TVD1+ szolgáltatója január 2-án két alkalommal szintén törvénysértő, burkolt reklámmal élt, amikor klipjeibe ágyazottan, promóciós sávja mellett reklámsávot is alkalmazott műsorsugárzás közben. A Médiatanács határozatban hívta fel a médiaszolgáltató figyelmét, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményeinek, és a jövőben tartózkodjék a jogsértésektől. A grémium a jogkövetkezmények kiszabásakor mindig az arányosság és fokozatosság elvét szem előtt tartva, az ügy összes körülményének figyelembe vételével hozza meg döntését.

Rádiós döntés és fesztiváltámogatás

A Médiatanács elfogadta a 98,6 MHz budapesti telephelyű rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, amelyet csütörtöktől tett közzé honlapján véleményezésre. A Médiatanács márciusban kérte fel az NMHH Hivatalát két budapesti telephelyű rádiós műsorszolgáltatási lehetőség pályázatának kidolgozására; a másik frekvenciára, a Budapest 101,6 MHz-re vonatkozó pályázati felhívás tervezetét május elején tette közzé a hatóság.

Idén augusztus 24. és 27. között harmadik alkalommal rendezik meg Szatmárcsekén a Kulturális Filmek Fesztiválját, amelynek fődíjasa számára a Médiatanács 800 ezer forint pénzdíjat ajánlott fel.