Véleményezhető az országos kereskedelmi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezete

Közzétéve: 2017. július 7.

A legutóbbi ülésén hozott döntések alapján csütörtök közzétette az országos analóg kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívásának tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium a Stahl konyhája műsorban feltűnő nem megfelelő termékmegjelenítés miatt összesen 8,12 millió forintra bírságolta a TV2 szolgáltatóját. Négy televíziócsatorna szolgáltatója figyelmeztetést kapott tiltott szerencsejáték-reklámok közvetett sugárzása miatt.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A Médiatanács elfogadta a június 7. és 21. között közszemlére közzétett és az eddigi lefedettséget Fehérgyarmat, Gerecse, Szentes és Vasvár telephelyekkel kiegészített frekvenciatervet az országos kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatásához, és ugyancsak elfogadta a pályázati felhívás tervezetét, amely csütörtöktől olvasható a honlapon. A két héten át véleményezhető frekvenciatervre egyetlen észrevétel sem érkezett, a pályázati felhívás tervezetéről pedig nyilvános meghallgatást tart a hivatal a közzétételtől 20-30 napon belül. A Médiatanács az ez után számított 45 napon belül dönt majd a pályázati felhívás véglegesítéséről.

Az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás előkészítésének munkálatai azért indulhattak újra, mert az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. által kezdeményezett bírósági eljárásban március 14-edikén meghozott ítélet másodfokon jogerősen megerősítette, hogy az NMHH folytathatja az új pályázati eljárással kapcsolatos munkát, nincs ugyanis jogalap arra, hogy az ezzel kapcsolatos NMHH-döntés végrehajtását felfüggesszék. Így tehát elhárult az új országos rádiós frekvenciapályázat lefolytatásának perjogi akadálya. A pályázat célja, hogy megmaradjon az országos duális médiarendszer, és a közszolgálati rádióadók mellett az eljárás végén újra működhessen országos kereskedelmi rádió Magyarországon, bővített lefedettséggel, a sztereó lakossági ellátás 69,3 százalékos elérési lehetőségével.

A Hajdúböszörmény 98,9 MHz, a Hajdúnánás 93,3 MHz és a Hajdúszoboszló 100,6 MHz frekvenciák hasznosítására indított pályázati eljárásokban egyaránt az LB Rádió Kft. lett a nyertes, amely egyedüliként nyújtott be alakilag és tartalmilag is érvényes pályázatot, és amely a Radio Plus Kft.-vel hálózatba kapcsolódva sugározhatja műsorát.

Médiafelügyeleti döntések: szabálytalanságok a Stahl konyhájában, jogsértő szerencsejáték-hirdetések

Összesen 8,12 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács a TV2 szolgáltatóját szabálytalan termékmegjelenítés és a támogatási szabályok megsértése miatt. Az idei első negyedévben sugárzott Stahl konyhája több adásában a Ragyogó ötletek című szegmensben ugyan a műsorszám elején felhívták a figyelmet a termékmegjelenítésre, de 14-14 alkalommal indokolatlan hangsúllyal, hosszan, kiállításszerűen szerepeltettek egy mosogatógép-tisztító márkát, illetve a támogatás szabályait áthágva közvetlenül ösztönöztek a támogató termékének megvásárlására.

Egy futballkönyvhöz kapcsolt, engedély nélküli szerencsejáték-szervező reklámjai miatt kaptak figyelmeztetést az M4 Sport, a Spíler TV, a Sport1 és a Sport2 médiaszolgáltatói. A csatornákon idén márciusban és áprilisban sugározták a kötet hirdetéseit, amelyek ugyan klasszikus kereskedelmi reklámok voltak, de közvetett kereskedelmi üzenetként feltűnt a termék borítóján és oldalain egy – a NAV engedélye nélkül működő – fogadóiroda, az Unibet cég logója.

Az érdi Rádió FM 87,8 MHz üzemeltetőjét a Médiatanács 30 ezer forintra bírságolta, mert a kisközösségi rádió egyik februári műsorhetét vizsgálva kiderült, hogy a szolgáltató a médiatörvényben meghatározott minimumhoz képest kevesebb hírműsort, helyi közélettel foglalkozó és mindennapi életet segítő műsort, valamint közszolgálati műsorszámot adott le, de szöveget és magyar zenét is kevesebbet sugárzott az általa vállaltaknál.

A Médiatanács a jogkövetkezmények alkalmazásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügy összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

Zalaegerszegi filmszemlét támogat a Médiatanács

A testület összesen másfél millió forinttal támogatja a XIII. Göcsej Filmszemlét, az összeget a kisjátékfilm, dokumentumfilm és filmetűd kategória legjobbjainak ajánlja fel. A szervezők a szeptember 16-i szemlére augusztus 13-ig várják a pályaműveket.