Televíziós gyorsjelentés: már majdnem 2,5 millió digitális előfizetés van

Közzétéve: 2017. július 10.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban közel 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó 600 ezer háztartás többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2017. május végén 3,307 millió előfizetést tartottak nyilván.

Májusban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 75,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül májusban 1,519 millióról 1,536 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 851 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 104 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 46,4 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 28,9 százalék volt májusban, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 24,7 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban  a UPC volt a piacvezető 26,8 százalékos részesedéssel. A második helyen a Telekom állt 26,3 százalékos, a harmadikon pedig a DIGI, 25,4 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma májusban 2,352 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 816 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 25,8 százalék, második helyen a Telekom állt 25 százalékkal, akit a DIGI követett 23,7 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a Telekom részesedése 29,9 százalék, a DIGI 29,8 százalékkal a második helyezett, harmadik legnagyobb piaci szereplő a UPC 29,4 százalékkal.  2017. május végén, a MinDig TV Extra részesedése 10,9 százalék volt.