Vezetékes gyorsjelentés: májusban újabb 16 ezerrel nőtt a kábelmodemes s az optikai internet-előfizetések száma

Közzétéve: 2017. július 12.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. május végén, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 767 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma májusban 1,171 millió volt. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében az előfizetések száma 557 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,755 millió.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,3 százalék volt május végén. A második helyen a UPC áll 22 százalékos, a harmadik helyen pedig a DIGI 16 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 9,1 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma május végére 466 ezerre csökkent az előző havi 475 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 954 ezer volt, ami 7 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,633 millióról 1,635 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,118 millió volt május végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 51,9 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC áll 17,9 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,3 százalékkal, majd a DIGI következik, amely 11,9 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 6 százalékos részesedést értek el.

Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,57 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 62,18 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 46 millió, IP-alapon pedig 280 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 106,8 perc volt.

2017. május végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 932 ezer földrajzi számot hordoztak.