Televíziós gyorsjelentés: már csak 800 ezer analóg előfizetés van az országban

Közzétéve: 2017. szeptember 14.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban közel 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

A fennmaradó 600 ezer háztartás többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2017. július végén 3,307 millió előfizetést tartottak nyilván.

Júliusban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 75,8 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül júliusban 1,552 millióról 1,563 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 840 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 104 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 47,3 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 28,6 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 24,2 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a UPC volt a piacvezető 26,7 százalékos részesedéssel. A második helyen a Telekom állt 26,4 százalékos, a harmadikon pedig a DIGI 25,3 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma júliusban 2,363 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 800 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 25,9 százalék volt. A második helyen a Telekom állt 25,2 százalékkal, akit a DIGI követett 23,6 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI volt 30 százalékos részesedéssel. A második helyen a Telekom állt 29,9 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 29,1 százalékos részesedéssel.  2017. július végén a MinDig TV Extra részesedése 11 százalék volt.