A magyar 4G a világ élvonalában

Karas Monika nyitotta meg az Internet Hungary-t

Közzétéve: 2017. szeptember 27.

Tizennyolcadik alkalommal is megnyitotta kapuit az Internet Hungary. Az eseményen Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke elmondta, a trendek gyorsan változnak, az újítások szédítő tempóban haladnak, ami nem csak a magyar, hanem Európa összes szabályozó szervezetétől gyors reakciókat igényel. A szabályozó hatóság által gondozott jogi környezet természetszerűleg a maga sajátosságai miatt ugyanakkor nem minden esetben idomul a változásokhoz olyan gyorsan, mint az a terület, amit szabályoznia kell, viszont ésszerűen elsimítja a trendek indokolatlan kilengéseit és zsákutcáit a piacon – hangsúlyozta alá az NMHH elnöke.

Karas Monika, az NMHH elnöke a 2017-es Internet Hungary konferencia megnyitóján

Karas Monika, az NMHH elnöke a 2017-es Internet Hungary konferencia megnyitóján

Az internet mint piaci szegmens egyik legjelentősebb fórumának számító Internet Hungary konferencia célja, hogy az információs társadalom és a digitális gazdaság hazai és nemzetközi képviselői közösen számba vessék az internet által nyújtott lehetőségeket és felvázolják a fejlődési irányokat. Az esemény szeptember 26-i megnyitóján az NMHH elnöke – a konferencia mottójára: „késésben vagy?” utalva – kifejtette, manapság a késés elsősorban nem is az időbeli késést jelenti, hanem az elkésettséget, az attól való félelmet, hogy lemaradunk valamiről. Az átlagos internetező és főleg a közösségimédia-használó attól fél, hogy valamiről lemarad, pedig érdemes felismerni, hogy nem muszáj másokhoz viszonyítani, ha merünk a magunk tempójával, tempójában élni.

Az elnök kitért arra is, hogy maga a szabályozó hatóság és a jogi környezet sem minden esetben idomul a változásokhoz olyan gyorsan, mint az a terület, amit szabályoznia kell. Azonban a jól ütemezett szabályozás elsimítja a trendek indokolatlan kilengéseit és zsákutcáit, sarokpontokat jelöl ki, amelyek mentén biztonságosan lehet újabb célokat elérni, és nem szabályoz olyan területeket, amelyek még kialakulóban vannak, így nem gátja a fejlődésnek – mondta. Hangsúlyozta, a szükségszerű követő tempó mellett a hatóság figyelemmel kíséri a piaci trendeket, és párbeszéddel, az igények összehangolásával olyan szabályozási környezetet törekszik létrehozni, ami kiszámítható és megbízható a fogyasztóknak és a piaci szereplőknek egyaránt. Az elnök ezzel kapcsolatban kitért a túlnyomórészt ingyenessé vált roamingszabályozásra, a uniós hálózatsemlegességi előírásokra és a 700 MHz-es frekvenciasáv felszabadítására vonatkozó tervekre, mely utóbbiak a Nemzeti Ütemterv kidolgozásával valósulhatnak majd meg.

Az elnök beszédében kiemelte a magyar internet-ellátottság eredményeit is: a hazai 4G-mobilhálózatok a világ élvonalába tartoznak ugyanis egy nemzetközi netsebességmérő szervezet felmérése alapján Norvégia és Hollandia után a harmadik leggyorsabb a magyar mobilnet, a vezetékes internet listáján pedig a szintén előkelő tizenegyedik helyet tudjuk magunkénak, amire méltán lehetünk büszkék.