Vezetékes gyorsjelentés: augusztusban elérte a 65 százalékot a nagy sebességű internet-előfizetések aránya

Közzétéve: 2017. október 5.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2017. augusztus végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 759 ezerre csökkent, miközben a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,186 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 582 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,790 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék volt augusztus végén. A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a DIGI 16,2 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 8,9 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma augusztus végére 450 ezerre csökkent az előző havi 458 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 975 ezer volt, ami 6 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,637 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke augusztusban is 3,123 millió volt.
Augusztus végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 51,5 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC állt 18,3 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel csoport 12,2 százalékkal. A 4. legnagyobb szereplő a DIGI, amely 12,1 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Augusztusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,62 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 62,47 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 58 millió, IP-alapon pedig 248 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 100 perc volt.

2017. augusztus végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 887 ezer földrajzi számot hordoztak.