Televíziós gyorsjelentés: szeptemberben 48 százalékra nőtt a digitális kábel- és IPTV-előfizetések aránya

Közzétéve: 2017. október 30.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban közel 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2017. szeptember végén 3,315 millió előfizetést tartottak nyilván.

Szeptemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 76,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül szeptemberben 1,577 millióról 1,591 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 835 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 104 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 48 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 28,3 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 23,7 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a UPC volt a piacvezető 26,6 százalékos részesedéssel. A második helyen a Telekom állt 26,5 százalékos, a harmadikon pedig a DIGI 25,4 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma szeptemberben 2,376 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 785 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 25,8 százalék volt. A második helyen a Telekom állt 25,4 százalékkal, akit a DIGI követett 23,6 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI 30,4 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,8 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 28,8 százalékos részesedéssel. 2017. szeptember végén a MinDig TV Extra részesedése 11 százalék volt.