A Médiatanács 1296/2017. (XI. 21.) számú döntése

A www.magyarhirlap.hu oldalon 2017. augusztus 9-én „Fekete földrész” címmel megjelent médiatartalmat kifogásoló bejelentés [az Smtv. 17. § (1) és (2) bekezdésének megsértése a Magyar Hírlap Online internetes és a Magyar Hírlap címen megjelenő nyomtatott sajtótermékben]

Hatósági döntés dátuma: 2017. november 21.

A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiatartalom-szolgáltató az által üzemben tartott Magyar Hírlap Online (www.magyarhirlap.hu) internetes sajtótermékben, illetve kiadott Magyar Hírlap című napilapban 2017. augusztus 9-én megjelent „Fekete földrész” című cikk közzétételével megsértette az Smtv. 17. § (2) bekezdését, ezért

  1. az Mttv. 187. § (3) bekezdésének bc) és bf) pontja alapján a Médiatartalom-szolgáltatót összesen 75 000 Ft bírsággal sújtja;
  2. az Mttv. 187. § (3) bekezdés c) pontja alapján a Médiatartalom-szolgáltatót az alábbi közlemény közzétételére kötelezi:

    „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Médiatartalom-szolgáltató a Magyar Hírlap Online (www.magyarhirlap.hu) internetes sajtótermékben és a Magyar Hírlap című napilapban 2017. augusztus 9-én megjelent „Fekete földrész” című cikk közzétételével megsértette a kirekesztésére alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azzal, hogy az írás szerzője az Afrikából érkező bevándorlókat homogén, az európai társadalmakba beilleszkedni képtelen, az európai civilizációt felszámoló csoportként írta le.”

    A közleményt a Médiatartalom-szolgáltató a jogsértést megvalósító internetes sajtóterméke nyitóoldalán jelen határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan.

  3. A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiatartalom-szolgáltató a fenti újságcikk közzétételével nem sértette meg az Smtv. 17. § (1) bekezdését.
  4. A Médiatanács az előterjesztésben szereplő levél és a határozat másolatának megküldésével döntéséről tájékoztatja a bejelentőt.