Blogbejegyzés
Médiajog
2016. január 29. 11:23

OTT szolgáltatásra nem alkalmazhatók a must-carry szabályok – döntött a holland médiahatóság

A holland médiahatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) mentesített egy holland hírközlési szolgáltatót, a KPN-t a kötelező továbbítási szabályok alól. A hatóság mentesítő határozata a KPN újonnan bevezetett mobil platformon nyújtandó OTT (over-the-top) szolgáltatására vonatkozott.

kpn

Az eset érdekessége, hogy a CvdM döntése nem egy műsorterjesztő hálózat (pl. kábelhálózat) által kínált műsorcsomaggal, hanem egy műsorterjesztő hálózattól függetlenül működő, mobileszközökre készült internetes alkalmazással kapcsolatban született meg. A Play néven futó új alkalmazás mobil eszközökön (tablet, és okostelefon) biztosít internetes hozzáférést lineáris, lekérhető média- és catch-up szolgáltatásokhoz havi előfizetési díj ellenében Hollandiában.

A fő kérdés tehát az, hogy egy hálózatoktól függetlenül működő, médiaszolgáltatás-csomagot kínáló internetes alkalmazásra (szolgáltatásra) alkalmazhatók-e, és ha igen miként a holland médiatörvény kötelező továbbításra vonatkozó szabályai? Az alapprobléma ugyanis – amint erre az NMHH konzultációs anyaga is rámutat – az, hogy az okos eszközök (televízió, telefon, tablet) operációs rendszerének üzemeltetője (alkalmazáskörnyezet-szerkesztő) új szűk keresztmetszetet jelent a médiaértékláncban: azaz megkerülhetetlenné válik abban a tekintetben, hogy milyen tartalmak jutnak el a fogyasztóhoz.

A holland médiatörvény 6.13. szakasza szerint – hasonlóan más európai szabályozáshoz – minden digitális programcsomag előfizetőnek hozzáférést kell biztosítani egy általános programcsomaghoz, mely meghatározott közszolgálati, regionális, és helyi médiaszolgáltatásokból áll (must carry kötelezettség). A holland médiahatóság e törvényi kötelezettség alól ugyanakkor mentesítheti az új alkalmazást indító hírközlési céget, a KPN-t.

A vizsgált ügyben a CvdM először megállapította a must carry kötelezettség fennállását, majd a KPN fellebbezése folytán megváltoztatta döntését és mentesítette a kötelezettség alól a szolgáltatót. Az indokok a következők voltak.

Az olyan alkalmazások piaca, mint amelyek hasonlítanak a Play szolgáltatáshoz, különböznek a tradicionális kábelhálózatoktól. Az alkalmazások esetében nem állapítható meg a verseny hiánya vagy a szűkösség, amely a teljes körű csatornakínálat hiányát okozná a végfelhasználói oldalon. Az alkalmazások, mint például a Play szolgáltatás ugyanis nem tekinthetők a televíziós és rádiós szolgáltatásokhoz való hozzáférés elsődleges eszközének. A médiahatóság emellett a KPN-nek azt az érvelését is elfogadta, miszerint jókora többletköltséget okozna nekik a kötelező továbbítási kötelezettségek teljesítése, aminek következtében nem lenne gazdaságilag életképes maga az indított új OTT szolgáltatás. A KPN ugyanis éppen azon fogyasztói igényeknek nem tudna eleget tenni, melyek azt várják el a szolgáltatástól, hogy csak olyan médiaszolgáltatásért fizessenek, melyet ténylegesen igényelnek is.

Összhangban a holland médiahatóság döntésével, az NMHH idézett szakmai anyaga is hasonló megállapításokra jut: az „alkalmazáskörnyezet-szerkesztő befolyásolási képessége nem ugyanolyan, mint a műsorterjesztőké.” Ugyanis míg egy műsorterjesztő hálózat esetében a szűk keresztmetszet „az átviteli hálózat, annak kapacitása, illetve üzletpolitikája” jelenti, addig az internetes tartalmak esetében a hozzáférés „elvi lehetősége adott a tartalmakhoz”, itt a hozzáférés a médiaszolgáltatótól függ, a fő kérdés: közzéteszi-e egyáltalán a tartalmát az interneten. A megoldandó probléma tehát utóbbi esetben inkább abban keresendő, hogy adott tartalomszolgáltatás – amely egyébként fizikailag elérhető – „mennyire lesz kereshető, milyen lesz a hivatkozása, ajánlása”. Azaz eljut-e egyáltalán információ a fogyasztóhoz, hogy létezik egy őt érdeklő szolgáltatás.

A kérdés ugyanakkor nem lehet ilyen egyszerűen lezárt. Hiszen nem tudni, hogy a piac hogyan változik, illetve hogy ennek következményeként pontosan milyen típusú szolgáltatások fogják meghatározni a médiaszolgáltatásokhoz való hozzáférést a közeljövőben. Ez érezhető a holland médiahatóság döntéséből is, hiszen 2017. január 1-jén ismételten megvizsgálják a kötelező továbbítási szabályok alkalmazhatóságának kérdését a Play szolgáltatás esetében.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink