Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2016. február 26. 11:12

Kilakoltatási botrány Bukarestben

A román adóhatóság (ANAF) hétfőn felszólította az Intact médiatröszthöz tartozó tévétársaságokat, hogy öt napon belül ürítsék ki bukaresti székházukat, amely a cég alapítója, Dan Voiculescu ellen hozott jogerős ítélet alapján 2014-ben az állam tulajdonába került. Voiculescut 10 éves börtönbüntetésre ítélték korrupcióért, a bíróság által megítélt 60 millió eurós vagyonelkobzásnak azonban mindeddig nem sikerült érvényt szerezni.

Dan Voiculescu

Az ügyből szűnni nem akaró botrány lett, aminek keretében még a román kormányfőt is a parlament elé citálták. Dacian Ciolos miniszterelnöknek a szenátus plénuma előtt azért kellett magyarázkodnia, mert az érintettek úgy vélik, az eljárás nyílt támadás a szólás- és sajtószabadság ellen. A tröszthöz tartozó Antena 3 hírtelevízió beszámolója szerint az ANAF „kommandós stílusú" erődemonstrációt tartott hétfőn a médiaintézménynél, a kiürítésre megszabott ötnapos határidő pedig a csatorna szerint túl rövid, egyenértékű „elhallgattatásukkal". Az Antena 3 műsorvezetői szolidaritási akciókra, tiltakozó megmozdulásokra buzdították nézőiket. Erre hivatkozva indítványozta Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök a kormányfő meghallgatását, ugyanis a demokrácia „felfüggesztését" és a „sajtó megsemmisítését célzó tudatos tervnek” nevezte a televíziók működését ellehetetlenítő szűk határidőt. A házelnök azon javaslatát, hogy a miniszterelnöknek adjon számot a kormány alárendeltségébe tartozó adóhatóság akciójáról, a szenátorok túlnyomó többsége megszavazta. A miniszterelnök viszont válaszában leszögezte, hogy az ötnapos határidőt nem az ANAF találta ki, azt a polgári perrendtartás írja elő. Szerinte megalapozatlan pánikkeltés folyik, az Intact televíziói várhatóan még jó darabig ugyanabból az épületből fognak sugározni, mert az ötnapos határidő az ingatlan önkéntes kiürítésére vonatkozott, de még hónapok telhetnek el, amíg a jogi procedúra a tényleges kilakoltatásig jut. Hozzátette: az elkobzott javak egyedüli értékesítési módja az, ha az állam eladja azokat, így nem merül fel, hogy az adóhatóság az ügyben bármiféle visszaélést követett volna el.

Eközben a közvéleményt és a politikusokat egyaránt megosztó botrány további hullámokat vetett. A volt szekus ismert Voiculescu és médiabirodalma ugyanis mindeddig nem a sajtószabadság és a demokratikus jogállam gáncs nélküli védelmezőjeként volt híres, illetve hírhedt. Annál inkább tendenciózus, ferdítésektől sem visszariadó hírkezeléséről és magyarellenes kirohanásairól. Az Intact tröszt csatornái egyre azt harsogják, hogy a kormány meg akarja szüntetni őket, hogy elrettentő példát statuáljon a kabinet intézkedéseit bíráló média számára. Az Antena 3 retorikáját átvette a szociáldemokrata párt elnöke, Liviu Dragnea és az  exkormányfő, Călin Popescu-Tăriceanu is, Utóbbi mindegyre a sajtószabadság halálát vizionálja, előbbi pedig már attól sem riad vissza, hogy bizalmatlansági indítvánnyal zsarolja a kormányt a kilakoltatás esetére.

A román törvények értelmében ugyanakkor a kilakoltatási végzés megfellebbezhető és ez elhúzódó jogi procedúrát jelenthet, azonkívül az érintettek már hónapokkal ezelőtt tudhattak az eljárás folyamatáról – vagyis a csatornák tudatosan ferdítenek, amikor a kilakoltatási végzést váratlan, rajtaütésszerű bosszúakcióként tüntetik fel.

A kialakult helyzet felemás érzéseket és reakciókat vált ki  politikai körökben és a közvéleményben is. A parlamenti vitában még Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora is azon a véleményen volt, hogy a demokráciát veszélyeztető precedenst teremt az, ha adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítik egyes vélemények szabad kifejezésre juttatását a médiában. A csatorna magyarellenes megnyilvánulásaira célozva Verestóy megjegyezte: senki sem vádolhatja részrehajlással, de – mint mondta – „a demokráciában azoknak is lehetővé kell tennünk véleményük kifejtését, akik nem értenek velünk egyet". Ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy ebben az esetben a sajtószabadságra való hivatkozás merő szemforgatás, hiszen az eljárás teljes mértékben törvényes és valójában csak az lepte meg az Intact tulajdonosait és támogatóit, hogy ezúttal rájuk is ténylegesen alkalmazzák. Nem ehhez szoktak, ugyanis.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink