Blogbejegyzés
Médiajog
2016. június 3. 11:42

Több pénzt kapnak a svájci helyi rádiók és tv-k

2016. július 1-től több pénzre számíthatnak a svájci helyi rádió- és tv-csatornák. Ekkor lép ugyanis hatályba a svájci rádió- és televíziótörvény (RTVG) módosítása. A módosítás elősegíti a kereskedelmi rádióprogramok digitális átállását, valamint az érintett munkatársak ki- és továbbképzését is.

RTVGA módosított rádió- és televíziótörvényt tavaly júniusban hagyta jóvá népszavazás. Az és a Szövetségi Tanács május 25-ei végrehajtási rendelete 2016. július 1-jén lép hatályba. A módosításnak nyertesei azok a kereskedelmi rádió- és tv-csatornák is, amelyek helyi, ill. regionális feladatokat látnak el. Ezek a jövőben 13,5 millió svájci frankkal többet kapnak a rádió- és televízió előfizetési díjakból befolyó összegből. A törvény – ezenkívül – a rádióműsorok archiválására, új terjesztési technológiák támogatására, az új előfizetői díjrendszer előkészítésére is pénzeszközöket bocsát rendelkezésre. A rádió- és televízió-előfizetési díj mértéke az új előfizetési rendszer – legkésőbb 2019-ben tervezett – bevezetéséig változatlan marad.

Az előfizetési díjakból a 21 helyi rádió és a 13 regionális tv-állomásra jutó rész 4%-ról 5%-ra nő, vagyis az eddigi 54 helyett 67,5 millió svájci frankot kapnak ebből a forrásból. Bevezetik a regionális tv-csatornák fő információs adásainak feliratozását. Ennek költségeit is az előfizetési díjakból finanszírozzák. Támogatják azt is, hogy a rádiócsatornák mielőbb álljanak át az analóg (URH) sugárzásról a digitális (DAB+) terjesztési technológiára. A DAB+-ra való átállás költségeit akár 80%-ig központi eszközökből fedezik.

A rádió- és televíziótörvény módosításának hatályba lépésével megteremtődnek az áttérés feltételei a jelenlegi előfizetési díjrendszerről az új eszköz-független előfizetői díjrendszerre. A váltás legkésőbb 2019 elejére megvalósul. A felkészülés fázisába tartozik a háztartások által fizetendő díjak beszedését végző cég pályázat útján való kiválasztása, valamint a kantonális adóhatóságok megfelelő szerveinek felállítása, amelyek a jövőben a gazdasági társaságok által fizetendő díjak beszedését fogják végezni.

Az új előfizetési rendszer a legtöbb háztartás számára könnyítést eredményez: az előfizetési díj ugyanis 451 frankról legalább 400 frankra fog csökkenni. A legtöbb vállalkozás esetében is csökken a rádió- és tv-adó összege. A félmillió frank éves forgalmat el nem érő vállalkozások mentesülnek ezen adó alól. Egy millió éves forgalomig pedig kérvényezhetik a mentességet, amennyiben veszteségesek vagy az új adó nyereségük több mint 10%-t tenné ki.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink