Blogbejegyzés
Médiajog
2016. október 17. 13:35

Az Apple még mindig az első a személyes adatok védelme terén

Az Apple-t az elmúlt években számos megkeresés övezte egyes bűncselekményekkel kapcsolatban. A kérések mind a készülékeken található adatok továbbítására irányult. A vállalat azonban ezeket kivétel nélkül visszautasította. Most azonban a nyilvánosságra hozott információk szerint az internetes üzenetküldés során titkosított adatok egy részét mégis átadja a hatóságoknak.

apple

Kép forrása

Az elmúlt hetekben derült ugyanis fény arra, hogy a cég a bírósági végzések megléte esetén bizonyos adatokat az illetékes nyomozóhatóságok rendelkezésére bocsát. Fontos azonban, hogy ezek nem tartalmazzák az egyes beszélgetéseket, mindössze az iMessage alkalmazás keretében lezajló kommunikáció alapinformációit. Ilyen többek között a küldő és a fogadó IP címe, a kontaktlista, a beszélgetések dátuma és időpontja. Mindez a beszélgetések lezajlásától számított 30 napig áll a vállalat rendelkezésére.

Az Apple esetében különös, hogy egyáltalán ilyen mértékig együttműködnek a hatóságokkal, hiszen a vállalat marketingtevékenysége kiemelt hangsúlyt fektet termékeinek adatvédelmi potenciáljára, illetve már több konferencián és nyilatkozatában is megerősítette ezzel kapcsolatos véleményét. Hangsúlyozza például, hogy a nagy horderejű San Bernardino ügyben sem engedett a hatóságoknak egy bűncselekményben használt Iphone feltörése irányuló kérésnek. A cég fellebbezést is benyújtott az FBI-al szemben, mely szerint az ún. All Writs Act nem elegendő ahhoz, hogy kényszerítsék őket a mobiltelefon feltörésére. Az ügyet végül az Apple meg is nyerte, így az FBI csak harmadik felek segítségét kérve volt képes kinyerni az elkövető által használt telefon adatait.

Ehhez hasonlóan a mai napig nagy védelem övezi az Apple termékeit, melyek azonban nem teljesen feltörhetetlenek. Ugyan az Apple engedett atekintetben, hogy a kizárólag Iphone-ok közötti kommunikációra szolgáló program metaadatait kiadja, a készülékeken lévő információk titkosságát továbbra is kifejezetten védi.

A jogon kívül ennek ellenére számos eszköz adódik a titkosítások kijátszására. Ezt az Echoworx biztonsági vállalat vezetője Jacob Ginsberg is hangsúlyozta. Szerinte valóban kimagasló a vállalat adatvédelmi potenciálja a metaadatok kinyerése mégis lehetséges. A problémát ugyanis az okozza, hogy minden olyan kommunikáció, ami internet protokollokat, routereket és szervereket használ lekövethető.

Az adattovábbításban érintett Florida Department of Law Enforcement elektronikus nyomozást támogató csapata is rendkelezik például olyan eszközökkel melyek a valós idejű nyomon követést biztosítsák. Ilyen az ún. Stingray program is, melyet külön a nyomozóhatóságok és a hadsereg számára fejlesztettek ki a telefonbeszélgetések lehallgatása céljából.

A vállalat tehát engedett valamennyit a New Yorki lövöldözési ügy során alkalmazott gyakorlatából, azonban a hatóságokkal való együttműködés továbbra is csak olyan adatokra terjed ki, melyhez nem szükséges a felhasználók magánszférájának súlyos megsértése, még egy büntetőügy kapcsán sem.

A vásárlók lojalitása fontos sarokköve a cégnek, melynek alapját az egyének adatvédelme adja szemben például az Androidot használó készülékekkel. A hosszú távú fennmaradást az Apple így e lojalitás megtartásában látja, melynek érdekében kivétel nélkül –de néhány kompromisszummal - biztosítja felhasználói adatvédelemhez való jogát.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink