Blogbejegyzés
Médiajog
2016. október 19. 15:45

A német bíróság jogellenesnek ítélte az ARD applikációját

Az ARD német közszolgálati csatorna internetes aktivitása körül kialakult vitában a kölni tartományi legfelső bíróság (Oberlandesgericht Köln) az újságkiadóknak adott igazat. Eszerint az ARD híradójának (Tageschau) applikációja, legalábbis annak öt évvel ezelőtti formája, „sajtószerű” tartalmakat kínált, ezzel megsértette a rádióról és a televízióról szóló államszerződést (Rundfunkstaatsvertrag – német médiatörvény).

ARD

A bíróság ezzel pontot tett az ARD és az újságkiadók között évek óta tartó konfliktus végére. Az ARD applikációja túlterjeszkedett a közszolgálati média hatáskörén, áll a bíróság döntésében, és emiatt megtiltotta az applikáció abban a formában való kínálását, amint az a vizsgált napon, 2011. június 15-én történt. Az app ugyanis olyan szöveges tartalmakat is tartalmazott, amelyeknek semmilyen kapcsolata nem volt az ARD adásával.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Funke-médiacsoport azért indítottak pert, mert nézetük szerint az applikáció sérti a rádióról és a televízióról szóló államszerződés azon rendelkezését, amely megtiltja a közszolgálati csatornáknak, hogy a nyomtatott sajtóhoz hasonló szolgáltatást nyújtsanak. A lapkiadók szerint a közpénzekből finanszírozott ARD eljárása piactorzító hatású. Az ARD időközben átalakította online stratégiáját, így a bírósági ítéletnek közvetlen hatása nincs a jelenlegi applikációra.

A lapkiadók számára azonban az ítélet túlmutat az ARD vizsgált napi applikációján. Az olyan új hír-appokkal mint az RBB24, BR24 vagy az ARDText a tartományi közszolgálati médiumok szöveges tartalmaikat az interneten olyan mértékben bővítették, ami a kölni bíróság döntésével nem összeegyeztethető – állítja a Német Újságkiadók Szövetsége (BDZV). Ezen médiumok adásaival kapcsolatban nem álló szöveges tartalmak nemcsak ütköznek az államszerződésbe, hanem „célzott támadás is jelentenek a sajtó sokszínűsége ellen”. „A közszolgálati média immár kötelezve van arra, hogy szöveges tartalmait tartósan visszanyesse, különben a kiadók további lépésekre lennének kényszerítve” – mondta Dietmar Wolff, a BDZV ügyvezetője.

Az ARD-applikáció elleni per a kiadók azon törekvéseként értékelhető, hogy a közszolgálati rádió- és tv-csatornák online szolgáltatásait korlátozzák. Természetesen a közszolgálati médiumok is élni kívánnak az online csatornák lehetőségével, ami alapvetően nem is tagadható meg tőlük. A kérdés az, milyen mértékben állíthatnak elő ők is szöveges tartalmakat.

Svájcban ugyancsak léteznek korlátok erre nézve. Az SRG weboldala csak olyan szöveges tartalmakat kínálhat, amelyek az SRG adásaival kapcsolatosak, kivéve, ha azok ezer karakternél nem hosszabbak.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink