Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2017. június 2. 09:37

Berlinben állítják fel az Internet Intézetet

50 millió eurót fordítanak a Berlinben megalakuló Internet Intézet létrehozására, amely a digitalizáció társadalmi következményeit kutatja majd.

vince0531.jpg

Hogyan lehet a digitális társadalom keretei között öntudatosan részt venni a közügyekben? Hogyan kell a demokratikus intézményeknek a digitalizáció kihívásaira reagálniuk? Például ilyen kérdésekkel kell majd az új intézetnek foglalkoznia. A Berlin-Brandenburg régió öt nagy egyetemét is (Szabadegyetem Berlin, Humboldt Egyetem, Műszaki Egyetem, Művészeti Egyetem és a Potsdami Egyetem) magában foglaló berlini konzorcium győzedelmeskedett a müncheni, bochumi, karlsruhei és hannoveri konkurenciával szemben, és a szövetségi kormány úgy döntött, hogy Berlinben létesül az az Intézet, amely a következő öt évre 50 millió eurót kap, és ha működését pozitívan értékelik, újabb öt év hosszabbítás lehetséges.

A Német Internet Intézet rövid időn belül a második Berlinben alapított nagy IT-centrum lesz. Áprilisban kezdte meg ugyanis tevékenységét az Einstein Digitális Jövő Centrum, amit 38,5 millió euróval a tartomány, az egyetemek és vállalatok finanszíroznak, és aminek keretében 50 új IT-oktatói állást is létrehoztak. A két intézet szorosan együttműködik, és tevékenységük is kiegészíti egymást, elhelyezésük is egy helyen történik. Amíg azonban az Einstein-Centrum a gazdasággal tart elsősorban szoros kapcsolatot, és mindenekelőtt a technológia kérdéseire koncentrál, addig az Internet Intézet kutatási súlypontját a digitális változás társadalmi következményeinek kérdései képezik. Az új intézetnek a digitális változást nemcsak kritikailag kell szemlélnie, hanem annak alakítása is a feladata lesz.

Az Intézetben 60–70 kutató kap munkát. Öt új tanszéket hoznak létre. A politika és a gazdaság képviselői már most úgy tekintenek Berlinre, mint a digitalizáció fővárosára.

Christian Amsinck, Berlin-Brandenburg tartomány Vállalkozási Szövetségének ügyvezetője szerint az Intézetnek mindenekelőtt a digitalizációban rejlő lehetőségekkel kell foglalkoznia, és szorosan kell kapcsolódnia a start-up-okhoz.

Az Internet Intézet előkészületei már régóta folynak. A CDU és az SPD négy éve a koalíciós megállapodásba is beleírta annak megalapítását. Hasonló célkitűzéssel létezik már egy másik intézet: a Google által finanszírozott Alexander Humboldt Internet és Társadalom Intézet (HIIG). A német szövetségi állam azonban az internetes óriás által fenntartott intézménnyel szemben egy saját intézetet szeretne, amely jelentősen jobb anyagi feltételek közepette működhet, hiszen a HIIG „csupán” 4,5 millió eurót kap az első három évre. Az új intézet tehát anyagilag bőkezűen ki van stafírozva, még ha nemzetközi mércével mérve az 50 millió euró nem is számít rendkívülinek.

Az Internet Intézetnek az is célja, hogy változtasson a digitalizációhoz kapcsolódó negatív megítélésen. Ha digitalizációról beszélünk, akkor elsősorban annak olyan káros hatásai kerülnek elő, mint az álhírterjesztés, a gyűlöletbeszéd és az internetes közösségek radikalizálódása. Az alapítók remélik, hogy az Intézet abban is segíthet, hogy újra pozitív képet lehessen felvázolni a digitalizációról.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink