Határon túli magyar nyelvű médiumok 2016.

Közzétéve: 2017. december 8.

Megjelent a Médiatudományi Intézet Médiatudományi Könyvtárának 29. kötete, Határon túli magyar nyelvű médiumok 2016. címmel mely a határon túli magyar nyelvű médiumokat kívánja bemutatni.

Médiatudományi sorozatunk első köteteként jelent meg 2012-ben, akkori körképünk a határon túli magyar nyelvű médiumokról. A jórészt 2010 során végzett (némely területeken 2011-ben lezárt) felmérés a határon túli magyar médiumok helyzetének feltárását célozta meg, a négy legnagyobb határon túli magyar közösség (Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja) körében. Jelen felmérésünket kiterjesztettük a többi régióra is, ahol magyar nyelvű sajtó működik, tehát a szlovéniai, ausztriai és horvátországi magyarság médiavilágára.

A kutatás módszertana, ezúttal is, alapvetően minden területen azonos volt: a kutatásvezetők összeállították a régió magyar nyelvű, bejegyzett/ működő médiumainak listáját, majd ezeket megszólítva egy kérdőív kitöltése következett, amelynek eredményeit a kutatási jelentésben összegezték. A lekérdezés elektronikus úton, kérdezőbiztosok közreműködésével, szakmai konzultációk útján, illetve ezek kombinációjával történt – az adott régió körülményeihez alkalmazkodva. A kutatási jelentések alapján készültek a zárótanulmányok, amelyek jelen kötetünk anyagát adják.

Körképünk, a vizsgált  témakör objektív sajátosságai miatt ezúttal sem lehet teljes, az egyes régiók jelentősen eltérő viszonyai pedig nem tették lehetővé egy maradéktalanul egységes szerkesztői koncepció érvényesítését. Mindazonáltal bízunk abban, hogy minden régióról sikerült valamiféle képet felvázolnunk, hasznos információt nyújtanunk, nem utolsó sorban a nehézségek és hiányosságok feltárása révén.