Blogbejegyzés
Média és Társadalom
2018. április 25. 15:40

A BBC és a digitalizált diplomácia

Nemrég foglalkoztunk a brit médiaóriás, a BBC visszatérésével a szerbiai piacra.  A cég jól átgondolt stratégiával érkezett a balkáni országba, a legmodernebb digitális technológia kiépítését tervezi, népszerűsítő kampányát pedig máris elindította. Ennek részeként a minap konferenciát szervezett, amelynek fő témája a digitális médiumok Nyugat-balkáni jövője volt.

bbc

A brit médiacég lobbierejét mutatja, hogy a konferencián hosszabb beszédet mondott Ivica Dačić, szerb külügyminiszter is. Dačić mindenekelőtt méltatta a BBC erőfeszítéseit, amiért elhozza Szerbiába a legmodernebb médiatechnológiát és megosztja az országgal a digitalizációval kapcsolatos tapasztalatait. Mint mondta, Szerbiában egyelőre még a hagyományos média túlsúlya a jellemző, de a változások elkerülhetetlenek, annak ellenére, hogy az átalakulás időszakában a média demokratizálódásának nem csupán pozitív hatásait figyelhetjük meg.

A külügyminiszter példaként éppen a diplomáciai munka alapvető megváltozását hozta fel, értékelése szerint a diplomaták viszonyulását a sajtóhoz alapvetően megváltoztatta az új modell. Míg korábban a diplomácia közleményekben kommunikált és a sajtó közvetítésével juttatta el üzeneteit a társadalomhoz, ma, a közösségi média útján maga hozza létre azokat a szakmai tartalmakat, amelyeket fontosnak tart. Eközben nem csupán a leírtak fokozott argumentációjára kell ügyelnie, hanem személyes felelőssége is jelentősen megnő, ami nem volt okvetlenül jellemző a korábbi gyakorlatra. A digitális diplomáciának együtt kell működnie a hivatásos médiumokkal, közösen kell küzdeniük, az álhírek, a nyilvánosságot elárasztó zűrzavar ellen. Minél nagyobb a szabadság, annál nagyobb a felelősség is – hangsúlyozta Dačić.

Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a jelenlegi szerb kormányzat már a kezdeti fázisban törekszik a „digitális békére” az országba visszatelepülő BBC-vel, annak ellenére – vagy éppen azért – hogy a lépésben és a felvezetésben megbúvik némi nyugati kritika a szerbiai sajtó függetlensége tekintetében.

Apró István

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink