Vezetékes gyorsjelentés: márciusban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 110,4 perc volt

Közzétéve: 2018. május 7.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2018. március végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 748 ezer volt, miközben a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,223 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 641 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,883 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék volt március végén. A második helyen a UPC áll 22,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a DIGI 16,4 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel csoport található, amely az előfizetések 8,7 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma március végére 397 ezerre csökkent az előző havi 402 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,026 ezer volt, ami 7 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,620 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke március végén 3,105 millió volt.

Március végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 49,7 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. A második helyen a UPC állt 19,3 százalékkal, a harmadik DIGI 12,7 százalékos a negyedik Invitel csoport 12,2 százalékos részesedéssel bírt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 6,1 százalékos részesedést értek el.

Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31,14 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,46 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 34 millió, IP-alapon pedig 302 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 110,4 perc volt.
2018. március végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 833 ezer földrajzi számot hordoztak.