Teljessé vált az NMHH-s médiaműhelyek hazai egyetemi hálózata

Közzétéve: 2018. június 21.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság legújabb médiaműhelyét, amely a kreatív és médiaiparban hasznosítható gyakorlati tudás elsajátításában segíti a diákokat a legmodernebb szoftverekkel és számítógépekkel. A mai átadóval záruló programban összesen tizenegy kreatív médiaműhely működik az ország tizenegy egyetemén.

_IC_2996.jpg

Megnyitóbeszédében Karas Monika elmondta, 2012-ben – az első médialabor átadásakor –a hatóság még csak készült a televíziók digitális átállására, mára pedig az 5G technológia elterjedéséhez igyekszik felszabadítani sávokat. Ez mutatja, hogy az infokommunikációs szektor dinamikus változása miatt nagy jelentősége van annak, hogy a médiában és a hírközlésben dolgozó szakemberek mindig naprakész tudással rendelkezzenek és folyamatosan képezzék magukat. Egy-egy médialabor nem csupán gépterem, hanem lehetőség, egy olyan szakmai sziget, amelyen azok a döntések születnek meg a jövő médiaszakembereinek fejében, amelyek az iparág következő éveinek fejlődési irányait határozzák majd meg – mondta az elnök.

„A mai esemény az egyetem két stratégiai céljával is egybeesik: évtizedes hagyományú vállalkozásbarát egyetemként, a vállalatokat rendszerszinten integráljuk a mindennapjainkba. Ez garancia a hallgatóknak arra, hogy piacképes tudást szerezzenek” – emelte ki beszédében Heidrich Balázs, a BGE rektora. A másik, az élményalapú oktatás, tanulás, amelyet infrastrukturális és tudásteremtő módszerekkel hív életre, amelyhez az NMHH-val való együttműködés remekül illeszkedik.

Dietz Ferenc, az egyetem kancellárja hozzátette: A BGE tudatosan törekszik a XXI. századi intézményi környezet megteremtésére és széles munkaerőpiaci kapcsolatok kialakítására. Aláhúzta, a médiaműhely átadásával olyan  tanulási környezet jön létre, amely nemzetközi színvonalú, gyakorlatorientált, interaktív és értékálló képzést tesz lehetővé hallgatóik számára.

Az NMHH összesen tizenegy helyszínen hozott létre médiaműhelyeket különböző releváns képzést nyújtó felsőoktatási intézményekben. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók a legújabb – a világ vezető médiastúdióiban is használt – informatikai eszközökön készíthessék el dolgozataikat, verseny- és diplomamunkáikat. Az egyenként 13 millió forintból kialakított médiaműhelyekkel a hatóság a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzését támogatja. A BGE-n kialakított gépterem az utolsó, amelyet az NMHH Médiaműhelyek programjának keretében átadott, ezzel Magyarország vezető, médiaterülettel foglalkozó egyetemei mind rendelkeznek egy-egy felszerelt médialaborral.

NMHH_mediamuhelyek_map.jpg

A hatóság három MacPro és három iMac 27-inch számítógépet, három Dell Ultra Sharp kijelzőt, hat Adobe Creative Cloud szoftver-csomagot üzemelt be, emellett gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is. Az eszközök alkalmasak a grafikus tervezéstől a kiadvány- és videoszerkesztésen át a webfejlesztésig a legösszetettebb feladatok elvégzésére.