Vezetékes gyorsjelentés: a hagyományos PSTN vonalak száma május végére 285 ezerre csökkent az előző havi 359 ezerről

Közzétéve: 2018. július 23.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2018. május végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 735 ezerre csökkent, miközben a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,230 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 655 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,892 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,3 százalék volt május végén. A második helyen a DIGI csoport* állt 24,8 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 22,1 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,9 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma május végére 285 ezerre csökkent az előző havi 359 ezerről. Ez a változás annak köszönhető, hogy az Invitech Megoldások Zrt. adatai kikerültek a riportból. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,036 ezer volt, ami 5 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,630 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke május végén 3,075 millió volt.

Május végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 49,4 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,7 százalékkal, a harmadik helyen 19,7 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,1 százalékos részesedést értek el.

Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,21 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,47 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 22 millió, IP-alapon pedig 269 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 98,7 perc volt.

2018. május végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 860 ezer földrajzi számot hordoztak.

* 2018 májusától a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. adatai DIGI csoport név alatt szerepelnek a gyorsjelentésben, melynek oka, hogy a DIGI felvásárolta az Invitel lakossági üzletágát. Ezzel egy időben az Invitech Megoldások Zrt. kikerült az adatszolgáltatók közül.