Televíziós gyorsjelentés: augusztusban 10 ezerrel nőtt a digitális előfizetések száma a tíz nagy szolgáltatónál

Közzétéve: 2018. november 8.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (DIGI csoport:(DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., UPC Magyarország Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2018. augusztus végén 3,370 millió előfizetést tartottak nyilván.

Augusztusban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 78,9 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül augusztusban 1,745 millióról 1,758 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 803 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 99 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 52,2 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 26,8 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 21 százalékra csökkent.

2018 augusztusában a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a DIGI csoport volt a piacvezető 30,4 százalékos részesedéssel. Őt követi a Magyar Telekom 27,5 százalékos, illetve a UPC 25,9 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma augusztusban 2,469 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 711 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető DIGI csoport részesedése 29,8 százalék volt a hónap végén. Második helyen a Telekom állt 26,7 százalékkal, akit a UPC követett 25,2 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében is a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31,4 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 27,9 százalékos részesedéssel.  2018. augusztus végén a MinDig TV Extra részesedése 11 százalék volt.