Vezetékes gyorsjelentés: októberben vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,967 millióra nőtt

Közzétéve: 2018. december 5.

2018. október végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 732 ezerre csökkent, a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,252 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 699 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,967 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,7 százalék volt október végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 24,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 21,9 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,7 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma október végére 271 ezerre csökkent az előző havi 273 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,058 millió volt, ami 4 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,627 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke október végén 3,079 millió volt.

Október végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,8 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,9 százalékkal, a harmadik helyen 20,2 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Októberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,25 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 64,68 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 23 millió, IP-alapon pedig 265 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 97,2 perc volt.

2018. október végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 868 ezer földrajzi számot hordoztak.