Rádiós pályázatokról és médiafelügyeleti bírságokról is döntött a Médiatanács

Közzétéve: 2019. január 21.

Elfogadta egy szigetszentmiklósi helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását, egy tihanyi helyi rádiós és négy kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi hasznosítására vonatkozó pályázati felhívás tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eheti ülésén. Műsorelőzetesek sorozatosan szabálytalan időzítése miatt bírságot szabott ki a testület a TV2, túlzott reklámhangerő miatt a Film4, a Galaxy4, a Story4 és a TV4, míg a hatósági szerződésében vállalttól eltérő műsorszolgáltatás miatt a Credo Rádió szolgáltatójára. Idén is támogatja a tanács a legjobb magyar operatőrök versenyét.

Végleges egy szigetszentmiklósi helyi rádiós pályázati felhívás

A testület véglegesítette és a honlapján csütörtökön közzétette a Szigetszentmiklós 107,0 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását kereskedelmi jellegű hasznosításra, miután a frekvencián jelenleg üzemelő Lakihegy Rádió szolgáltatójának jogosultsága idén májusban – 12 év után – végleg lejár. A pályázati ajánlatokat 2019. február 18-án lehet majd benyújtani. A tanács elfogadta és véleményezésre a honlapján szintén csütörtökön közzétette a jelenleg használaton kívüli Tihany 105,7 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi hasznosítására kidolgozott pályázati felhívásának tervezetét.

Döntött a grémium a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok elvi hasznosítására irányuló pályázati felhívás tervezetéről is, és azt a honlapján közzétette. A tervezetet Siófok-Fokihegy, Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre írta ki a Médiatanács, a médiaszolgáltatási jogosultság pedig mindegyik esetben legfeljebb három évre szól majd, ami a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújítható.

A Médiatanács – az eredeti pályázati célok szem előtt tartásával – a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Budapest 95,8 MHz-es körzeti rádiós frekvencián február 2-ától Rock FM helyett Sláger FM néven működő médiaszolgáltatás eddigi közösségi jellegét kereskedelmire módosítsa, amelynek következtében február 2-tól médiaszolgáltatási díjat köteles fizetni. A hatósági szerződésben szereplő vállalások többsége nem módosult, vagy csak annyiban változott, amely a kereskedelmi jellegű működés természetéből fakadóan szükséges. A médiaszolgáltató továbbra is köteles eleget tenni a magyar zenei kvótáknak, illetve megfelelni a rá irányadó speciális karakterisztikának. A szolgáltató a kérelmében foglaltakat azzal indokolta, hogy hosszútávú működését csak a rádió újrapozicionálásával, reklámbevételeinek növelésével látja biztosíthatónak – ez alapján mód nyílik arra is, hogy több jogdíjat kapjanak a magyar rockzenészek az adásba kerülő zeneszámaik után. A Médiatanács a szerződésmódosítás médiatörvénynek való megfelelőségén túl egyebek mellett azt is mérlegelte, hogy nem merül-e fel olyan médiapiaci körülmény, amely a módosítás engedélyezhetőségét gátolná, illetve a verseny szempontjából azt is megállapította, hogy hozzájárulásával nem sérti a pályázati eljárás tisztaságát, tekintettel arra, hogy a médiaszolgáltató egyedüli pályázóként nyert, azaz a módosítások nem változtattak volna egyébként a pályázati eljárás eredményén.

Bírságok korhatár-besorolás, reklámhangerő és szerződéstől való eltérés miatt

Állampolgári bejelentés nyomán folytatott vizsgálatban a Médiatanács a TV2 televíziócsatornán közzétett Aranyélet című sorozat első évadának 314 műsorelőzetesével kapcsolatban a szolgáltatónak 9,42 millió forint bírságot állapított meg. A műsorelőzetesek által népszerűsített epizódokat a szolgáltató a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, a médiatörvény értelmében a műsorelőzeteseket is csak az ennek megfelelő idősávban, azaz kizárólag este 21 óra és hajnali 5 óra között tehette volna közzé, ehhez képest azok több százszor 21 óra előtt voltak láthatóak. A televíziók és rádiók maguk kötelesek besorolni műsoraikat – bizonyos kivételekkel – a médiatörvény által meghatározott korhatár-kategóriákba, ezt a Médiatanács saját, utólagos médiafelügyeleti tevékenységének keretében vagy állampolgári bejelentésre is ellenőrizheti hivatalból.

A testület 2,34 millió forint bírságot szabott ki a Film4, a Galaxy4, a Story4 és a TV4 médiaszolgáltatójára, miután az 2018 áprilisa és szeptembere között a négy televíziócsatornán összesen harminckilencszer tett közzé a környező műsorszámokhoz képest hangosabb reklámblokkot. A szombathelyi kisközösségi Credo Rádió szolgáltatója 10 ezer forint bírságot kapott, miután egy október elején vizsgált adáshéten a hatósági szerződésében foglaltakhoz képest kevesebb közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámnak adott helyt, valamint két napon is a vállalt maximumnál több ismétlést tett közzé, és a közszolgálati műsorszámok heti arányára vonatkozó, médiatörvényben foglalt minimumnak sem tett eleget.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett hasonló jogsértéseket is, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó nézettségi, hallgatottsági arányokat – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Támogatja a testület a legjobb hazai operatőrök versenyét

Összesen 1 millió forintot ajánlott fel a Médiatanács eheti ülésén a tavaly alapított, 2019. január 31-én második alkalommal megvalósuló Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj elnevezésű szakmai verseny dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm és diákfilm kategóriáinak díjaira. A megmérettetés a szervezők szándéka szerint a korábbi Aranyszem Operatőr Fesztivál helyét hivatott átvenni.