Televíziós gyorsjelentés: áprilisban elérte a 80 százalékot a digitális előfizetések aránya

Közzétéve: 2019. június 24.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., UPC Magyarország Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2019. április végén 3,395 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 80 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül áprilisban 1,848 millióról 1,859 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 765 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 93 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 54,8 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 25,3 százalékra csökkent, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 20 százalék volt.

2019. április végén a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a DIGI csoport volt a piacvezető 30,2 százalékos részesedéssel. Őt követi a Magyar Telekom 29 százalékos, illetve a UPC 25,6 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma áprilisban 2,538 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 679 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető, DIGI csoport részesedése 29,9 százalék volt a hónap végén. Második helyen a Telekom állt 28,7 százalékkal, akit a UPC követett 24,8 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében is a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31,3 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 30 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 28 százalékos részesedéssel.  2019. április végén a MinDig TV Extra részesedése 10,8 százalék volt.