CS/9568-4/2019. számú határozat a ViDaNet Zrt.-vel szemben indított általános hatósági felügyeleti eljárásban

Közzétéve: 2019. június 25.

Iktatószám: CS/9568-4/2019.

Tárgy: Felhívás a „Hívásvégződtetés egyedi, nyilvános helyhez kötött telefonhálózatban” elnevezésű nagykereskedelmi piacon meghozott PC/27174-33/2017. számú határozat rendelkező részének I. B) pontjában kirótt „egyenlő elbánás” kötelezettség teljesülése tárgyában

HATÁROZAT

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) elnöke (a továbbiakban: Elnök) a „Hívásvégződtetés egyedi, nyilvános helyhez kötött telefonhálózatban” elnevezésű nagykereskedelmi piacon (a továbbiakban: 1/2014. számú piac) meghozott, 2018. május 15. napján kelt PC/27174-33/2017. számú határozat (a továbbiakban: 1/2014. piaci határozat) rendelkező részének I. B) pontjában, a ViDaNet Kábeltelevíziós Szolgáltató Zrt.-vel (székhely: 9024 Győr, Orgona utca 10., Cg: 08 10 001830; a továbbiakban: Szolgáltató) szemben kirótt „egyenlő elbánás” kötelezettség teljesülése tárgyában hivatalból indított általános hatósági felügyeleti eljárásban

megállapítja,

hogy a Szolgáltató megsértette az 1/2014. piaci határozat rendelkező részének I. B) pontjában kirótt „egyenlő elbánás” kötelezettséget azáltal, hogy az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség területén kívülről érkező hívások végződtetése tekintetében nem azonos összegű díjat alkalmazott a jogosult szolgáltatókkal szemben 2018. július 1. napjától 2019. április 30. napjáig.

A megállapított jogsértések alapján az Elnök

felhívja

a Szolgáltatót, hogy a jövőben az 1/2014. piaci határozat rendelkező részének I. B) pontjában kirótt „egyenlő elbánás” kötelezettséget a határozat rendelkezéseinek megfelelően teljesítse.

A határozatban foglaltak nem teljesítése esetén az Elnök bírságot szabhat ki, melynek mértéke a hírközlési tevékenységgel kapcsolatos értékesítésből származó előző üzleti évi nettó árbevétel 0,5%-áig terjedhet. Ezen túlmenően ismételt jogsértés esetén 50 000 forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a jogsértő szervezet vezető tisztségviselőjét.

Amennyiben a Szolgáltató nem tesz eleget a felhívásban foglaltaknak, az Elnök jogosult a jogsértőt kötelezni a határozatban foglalt közleménynek vagy a határozatnak a jogsértő internetes honlapjának nyitó oldalán vagy sajtótermékben történő közzétételére a határozatban meghatározott módon és ideig, a jogsértő költségén a jogszabálysértést megállapító határozatát vagy a határozatban foglalt közleményt országos napilapban is nyilvánosságra hozni, 10-90 napig terjedő időtartamra felfüggeszteni az elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására vonatkozó jogosultságot, az elektronikus hírközlési tevékenység végzését megtiltani.

Jelen határozatot az Elnök a Hatóság internetes honlapján közzéteszi.

Az Elnök határozata ellen fellebbezésnek helye nincs. Az Elnök határozatával szemben közigazgatási per kezdeményezhető, a Fővárosi Törvényszékhez címzett keresetlevelet a határozat közlésétől számított harminc napon belül kell az Elnökhöz benyújtani. A tárgyalás tartását a felperes a keresetlevélben kérheti. A keresetlevelet az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi. CCXXII. törvény (a továbbiakban: „E-ügyintézési tv.”) 9. § (1) bekezdése szerinti felperes és jogi képviselő kizárólag elektronikus úton, a jogszabályban meghatározott módon terjesztheti elő.

A keresetlevél benyújtásának a határozat hatályosulására halasztó hatálya nincs. Akinek jogát, jogos érdekét a közigazgatási tevékenység vagy az azzal előidézett helyzet fenntartása sérti, a közvetlenül fenyegető hátrány elhárítása, a vitássá tett jogviszony ideiglenes rendezése, illetve a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása érdekében a bíróságtól az eljárás során bármikor azonnali jogvédelmet kérhet.