Televíziós gyorsjelentés: 20 százalék alá csökkent az analóg kábeltévé-előfizetések aránya

Közzétéve: 2019. július 12.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., UPC Magyarország Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2019. május végén 3,4 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 80,2 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül májusban 1,859 millióról 1,871 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 763 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 94 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 55 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 25,2 százalékra csökkent, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 19,8 százalék.

2019. május végén a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a DIGI csoport volt a piacvezető 30,2 százalékos részesedéssel. Őt követi a Magyar Telekom 29,1 százalékos, illetve a UPC 25,5 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma májusban 2,544 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 673 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető, DIGI csoport részesedése 29,8 százalék volt a hónap végén. Második helyen a Telekom állt 28,9 százalékkal, akit a UPC követett 24,8 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében is a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31,4 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,8 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 27,9 százalékos részesedéssel.  2019. május végén a MinDig TV Extra részesedése 11 százalék volt.