Televíziós gyorsjelentés: augusztusban 80,5 százalékra nőtt a digitális előfizetések aránya

Közzétéve: 2019. november 19.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone csoport , PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2019. augusztus végén 3,4 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 80,5 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül augusztusban 1,891 millióról 1,900 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 746 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 94 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 55,8 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 24,7 százalékra csökkent, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 19,5 százalék.

2019. augusztus végén a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a DIGI csoport volt a piacvezető 29,9 százalékos részesedéssel. Őt követi a Magyar Telekom 29,5 százalékos, illetve a Vodafone csoport 18,8 százalékos, majd UPC Direct 6,6 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma augusztusban 2,563 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 663 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében, piacvezető a DIGI csoport és a Magyar Telekom egyaránt 29,5 százalékos részesedéssel. Második helyen a Vodafone csoport állt 24,6 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31,3 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,5 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC Direct 28 százalékos részesedéssel.  2019. augusztus végén a MinDig TV Extra részesedése 11,1 százalék volt.

Megjegyzés: 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.