Az animáció hódítani fog a jövőben, de a tudatos médiahasználat is elengedhetetlen

A Tudatos digitális és animációs kultúra című konferencián jártunk

Közzétéve: 2023. június 29.

Tudatos digitális és animációs kultúra címmel rendeztek előadás-sorozatot Kecskeméten az NMHH társszervezésében. A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) keretében megrendezett konferencián hatóság több szakembere, köztük Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet vezetője is előadást tartott.

A konferenciát Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke videóüzenetben nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a hatóság mindenkori feladatai közé tartozik, hogy a kulturális értékeket kereső közönségnek valódi választási lehetőségeket biztosítson, és támogassa a médiakultúrát.

101a7967.jpg

Kollarik Tamás, az NMHH elnöki főtanácsadója bevezetőjében elmondta: az animáció a jövőben hódítani fog az oktatásban, meg fog jelenni az emberek közötti kommunikációban, a hordozható mobileszközök világában. Az új médiakultúrát a mai generációnak is tanulnia kell, a fiatalok esetében pedig a médiaeszközök használatának teljes tiltása helyett inkább azok észszerű alkalmazására kell felhívni a figyelmet – fogalmazott.

101a8317.jpg

Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet vezetője „A gyermekvédelem a médiaszabályozásban – a védelem színterei és lehetőségei a digitális környezetben” címmel tartott előadása reflektált a Kollarik Tamás és Mikulás Ferenc fesztiváligazgató által felvetett médiatudatossági kérdéskörre. Előadásában egyrészt bemutatta a gyermekvédelmi szabályozás természetét és struktúráját, valamint a vázolt struktúra digitális médiakörnyezetből eredő kihívásait. Végül egy esettanulmányon - Utah állam közösségi média szabályozását célzó jogszabályainak (Social Media Regulation Acts) ismertetésén – keresztül hozott példát a közösségi platformok gyermekvédelmi célú szabályozási megoldására.

A bemutatott jogalkotás tanulságait áttekintve kiemelte: az elfogadott szabályozás irányából jól látható, hogy a gyermekvédelem állam-szolgáltató-család/szülő felelősségi triászából csak akkor lehet hatékony az állami szabályozás a platformok korában, ha a szülő aktívan él a rendelkezésére bocsátott szabályozói és egyéb gyermekvédelmi eszközökkel. Emellett pedig fontos gyermekekkel együtt digitálisan eltöltött idő, utóbbira jelentőségére hívja fel a figyelmet az NMHH gyermekek online biztonságát elősegítő, Mobil a Családom című programja – emelte ki Nyakas Levente előadásában.

A konferencián több NMHH-s szakértő is megosztotta gondolatait. Mádl András, az NMHH Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője az animáció és közönsége címen tartott átfogó előadást. Dr. Mayer Endre gyermekvédelmi főosztályvezető-helyettes a médiatudatosság és az animáció közös metszetét járta körül, míg Búzás Annamária, a Bűvösvölgy Központ médiaértés-oktatója az animációs filmrészletek zörejezésének (a gyermekfoglalkozásokon gyűjtött) tapasztalatait osztotta meg előadásában.

101a8348.jpg

A konferencia több magyar kutatóintézet, egyetem és állami szervezet összefogásával jött létre. Szervezője a Kecskemétfilm Kft., az NMHH, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség, társzervezője pedig a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI), illetve az NMHH Médiatudományi Intézete volt.