Helyi-körzeti pályáztatás: lezárult az igényfelmérés

Közzétéve: 2010. június 15.

null
2010. június 1-jén lezárult a helyi és körzeti vételkörzetű földfelszíni műsorszórók digitális átállásának egy újabb fontos szakasza, az igényfelmérés, amelyen összesen 58 igény érkezett.

2011. év végig az országos analóg televíziós adók mellett a jelenlegi helyi-körzeti analóg televíziós adókat is le kell kapcsolni, ezért hatóságunk a törvényi előírásokkal összhangban a helyi és körzeti vételkörzetű földfelszíni digitális műsorszórók pályázattervezeteinek kialakításán dolgozik. Ennek részeként 2010. május 11-én indult és 2010. június 1-ig tartott az az igényfelmérés, amelynek során beadhatóak voltak a helyi-körzeti digitális műsorszóró üzemeltetési jogosultságokra vagy helyi-körzeti multiplex szolgáltatás igénybevételére vonatkozó egyedi igények és a tervezett ellátási területek.

Az igényfelmérést nagy érdeklődés kísérte, mind a közvetlenül érintett 44 helyi-körzeti műsorszóró, mind pedig a jelenleg a helyi műsorszolgáltatásban vagy a műsorterjesztésben érdekeltek részéről. A jelenlegi analóg földfelszíni műsorszórók szinte mindegyike nyújtott be, többségében helyi-körzeti multiplex üzemeltetési igényt, és további 19 igény érkezett részben helyi-körzeti multiplex üzemeltetésre, részben pedig multiplex szolgáltatás igénybevételére.

A hatóság a beérkezett igények alapján – a hatékony frekvenciagazdálkodás és a méretgazdaságos műsorszórás szempontjait figyelembe véve – előkészíti a pályáztatás alapját képező műszaki lehetőségeket is tartalmazó pályázati kiírási dokumentációt. Következő lépésként az így összeálló pályázattervezeteket a Dtv.-nek megfelelően a pályázatok kiírása előtt a  műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényben meghatározott pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzését szolgáló eseti bizottság elé tárja.