Helyi-körzeti pályáztatás előzetes meghallgatás (2009)

Közzétéve: 2009. november 11.

null
A földfelszíni televíziós műsorszórás esetében a digitális átállás véghatáridejeként – összhangban azon uniós kezdeményezéssel, amely a közösségi szintű spektrumgazdálkodási szempontok érvényesítése miatt a földfelszíni analóg televíziózás leállítását közösségi szinten koordinálja – a digitális átállásról szóló 2007. évi LXXIV. törvény (Dtv.) 38. § (1) bekezdése 2011. december 31-ét jelölte meg. Ez az időpont azt jelenti, hogy a digitális átállás végéig a földfelszíni analóg televíziós adókat is ki kell kapcsolni. Ez a folyamat az országos földfelszíni analóg televíziós műsorszóró hálózatok mellett, a helyi műsorszóró adókat is érinti.

A Dtv. 43. § (5) bekezdése értelmében „a helyi és körzeti vételkörzetű műsorterjesztési szolgáltatások nyújtását lehetővé tevő digitális műsorszóró adó üzemeltetési jogosultságokat a digitális átállás által lehetővé tett ütemben kell pályáztatni”. Mivel az országos műsorszóró hálózatok digitális átállása immáron, rövid határidőn belül lehetővé teszi a helyi és körzeti vételkörzetű műsorterjesztési szolgáltatások digitális átállását, a pályáztatásra hatáskörrel rendelkező Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) köteles a pályáztatás feltételeit, lehetséges megvalósítását és lehetséges pályázati modelleket megvizsgálni, azokat előkészíteni.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a helyi és körzeti vételkörzetű földfelszíni digitális televíziós műsorszórók pályáztatásával kapcsolatban 2009. október 22-én Információgyűjtő kérdőívet tett közzé, és 2009. november 10-én előzetes meghallgatást tartott a helyi-körzeti földfelszíni analóg televíziós sugárzás jelenlegi szereplői, illetve mindazok részére, akik érintettek vagy érdekeltek lehetnek a helyi-körzeti földfelszíni digitális sugárzásban, így többek között a jelenleg földfelszíni platformon nem elérhető televíziók, az önkormányzatok mint a helyi-körzeti televíziók potenciális tulajdonosai, a csatornaindítást tervező műsorgyártók, földfelszíni platformon kívüli műsorterjesztők, illetve mindezek érdekvédelmi szervezetei, szövetségei részére.

A kérdőív és az előzetes meghallgatás célja volt, hogy a hatóság megismerje az érdekelt szereplők véleményét a helyi és körzeti vételkörzetű műsorterjesztési szolgáltatások digitális átállásához szükséges feltételekről.

Az előzetes meghallgatás és a kérdőív háttéranyagát a Tájékoztató dokumentum tartalmazza, amely röviden ismerteti a jogi és piaci környezetet, a műszaki szempontokat, illetve a pályázattervezet konzultációjának és a pályáztatásnak a szabályozás szerint várható menetrendjét.

Az előzetes meghallgatást nagy érdeklődés kísérte, közel 80 résztvevő több mint 10 hozzászólása hangzott el.