Balatonfüred 96,2 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatása (lezárva)

Legutóbb frissítve: 2011. január 26.

 

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság
Médiatanácsának
147 /2011. (I. 26.) számú
HATÁROZATA

1. A Médiatanács (1085 Budapest Reviczky u. 8.), megállapítja, hogy az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. február 22-én megjelent 5. számában közzétett, a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban: Rttv.) 102. § (5) bekezdése alapján pályáztatott Balatonfüred 96,2 helyi rádiós jogosultság hasznosítására megindított pályázati eljárás (továbbiakban: Pályázati Eljárás) eredményes.

2. A Pályázati Eljárás nyertese a

Lánchíd Rádió Kft. (1089 Bp. Üllői út 102.)

E határozat ellen annak közlésétől számított tizenöt napon belül jogszabálysértésre hivatkozással bírósági felülvizsgálat kérhető a Fővárosi Ítélőtáblától azzal, hogy a határozat meghozatalától számított harminc napos jogvesztő határidő elteltével a határozatot akkor sem lehet megtámadni, ha az ismert ügyfeleken kívüli más jogorvoslatra jogosulttal azt nem közölték, illetve arról addig nem szerzett tudomást.

Indokolás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jogelődje, az Országos Rádió és Televízió Testület, az Rttv. 102. § (5) bekezdése alapján pályázati felhívást tett közzé a Balatonfüred 96,2 MHz helyi rádiós jogosultság hasznosítására az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. február 22-én megjelent 5. számában. A Felhívásra a beadási határnapon 2010. március 24-én a következő kettő Pályázati Ajánlat érkezett.

 #

Pályázó neve

Pályázó címe

1.

Lánchíd Rádió Kft.

1089 Bp. Üllői út 102.

2.

FM 4 Rádió Kft.

8200 Veszprém Házgyári út 7.

A Médiatanács a 463-464/2010. (XI. 3.) számú határozataival, mint Alakilag Érvényes Ajánlatot, a Pályázati Felhívás 3.4.1.3. szakasza alapján mindkét pályázó ajánlatát nyilvántartásba vette.

A lefolytatott eljárás során a Médiatanács a Pályázati Felhívás előírásai alapján a nyilvántartásba vett Lánchíd Rádió Kft., valamint az FM 4 Rádió Kft. Pályázóktól hiánypótlást kért, amelyek az előírt határidőben beérkeztek.

A Médiatanács az Érvényes Pályázati Ajánlatokat a Pályázati Felhívás 3.4.3. szakasza szerint értékelte:

A Pályázati Felhívás szerint:

„3.4.3. A Pályázati Ajánlatok értékelése:

3.4.3.1. Az Alakilag Érvényes és nem Kizárt Pályázati Ajánlatok értékelése az ÁPF 65.1. pont 1. bekezdése szerint, az alábbi módon történik:

3.4.3.1.2. A Pályázati Felhívás 1. sz. melléklet 1.-9. sorszámú jogosultságai esetében:

A műsorterv: maximum 30 pont (20+10 pont).

Ezen belül:

A helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet bemutató, segítő műsorszámok aránya az éjszakai órák (23.00-05.00) nélküli heti átlagos műsoridőben (ebbe a kategóriába tartozó rádiós műsorszámoknál a zene aránya nem haladhatja meg a 70 %-ot az adott vállalt műsorszám tekintetében) a műsoridő legalább

30 százaléka felett:                            20 pont
21-30 százaléka:                               5 pont
20 százaléka vagy alatta:                  0 pont

A pályázó műsorterve: maximum 10 pont.

3.4.3.1.3. A Műsorszolgáltatási Tapasztalat: maximum 2 pont

A Műsorszolgáltatási Tapasztalatra vonatkozó vállalásokat a Pályázati Felhívás Értelmező rendelkezés és a 2.11.5. szakaszban rögzítetteknek megfelelően kell benyújtani.

3.4.3.1.4. Egyéb, a Törvény 96. § (1) bekezdés e) pontja szerinti adatok: maximum 2 pont, azzal, hogy a 2 pontból 1 pontot automatikusan kap az a pályázó, aki RDS névazonosító/műsorazonosító (RDS PI) szolgáltatást vállal a pályázati ajánlatában.”

A Pályázati Felhívás 3.4.3.1.2., 3.4.3.1.3. és 3.4.3.1.4. szakaszai szerint a pályázatok értékelése során a Médiatanács pontozással értékelte a Pályázók műsortervét, ezen belül a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet bemutató, segítő műsorszámok arányát az éjszakai órák (23.00-05.00) nélküli heti átlagos műsoridőben, a műsortervet, a műsorszolgáltatási tapasztalatot, valamint az egyéb, az Rttv. 96. § (1) bekezdés e) pontja szerinti adatokat.

A műsortervében a Lánchíd Rádió Kft. a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet bemutató, segítő műsorszámok arányát tekintve az éjszakai órák (23.00-05.00) nélküli heti átlagos műsoridőben 50 %-os, az FM 4 Rádió Kft. pedig 40%-os vállalást tett.

Mivel mindkét vállalás meghaladta a 30 %-ot, ezért a Médiatanács a Pályázók helyi közéleti vállalásait a Pályázati Felhívás 3.4.3.1.2. szakasza alapján egyaránt a maximális 20 ponttal értékelte

A Médiatanács a Felhívás 3.4.3.1.2. szakasza alapján a Lánchíd Rádió Kft. Pályázó műsortervét tekintettel annak kiemelkedő minőségi jegyeire a maximális 10 ponttal értékelte.

A Médiatanács a Pályázó műsortervének értékelésénél különös tekintettel vette figyelembe a Pályázó által az egyes műsorszám-típusok vonatkozásában tett százalékos vállalásait, a Pályázó műsorstruktúráját, a műsortervben megjelenő tartalmi értékeket.

A Médiatanács – a műsortervek egymással történő összehasonlítását is alapul véve - kiemelkedő minőségi jegyként értékelte, hogy a Lánchíd Rádió Kft. az FM 4 Rádió Kft. Pályázónál nagyobb hangsúlyt fektetett a helyi jellegű műsortervre, amelyben több kifejezetten a település számára készített műsorszámot szerepeltetett. A Médiatanács az értékelés során figyelembe vette, hogy a Pályázó tervezett hírszolgáltatásában gondot fordít a vételkörzetében élő közönség tájékozódási szükségleteinek kielégítésére.

A Médiatanács az FM 4 Rádió Kft. Pályázó műsortervét, ugyanezeket a szempontokat figyelembe véve 6 ponttal értékelte, tekintettel arra is, hogy az FM 4 Rádió Kft.  a helyi közönség igényeinek kiszolgálását főként vallási műsoraival kívánja teljesíteni, így a Médiatanács úgy ítélte meg, hogy a Pályázati Felhívás alapvető céljának összességében a Lánchíd Rádió Kft. Ajánlatában bemutatott műsorterv felel meg legjobban.

A Médiatanács a Pályázók Műsorszolgáltatási Tapasztalatát a Felhívás 3.4.3.1.3. szakasza alapján értékelte.

A Pályázati Felhívás értelmező rendelkezései szerint: Műsorszolgáltatási Tapasztalat: amennyiben a Pályázó vagy a Pályázóban befolyásoló részesedéssel rendelkező vállalkozás, amely a Pályázati Ajánlat benyújtásakor már legalább egy éve folyamatosan szolgáltat rádióműsort.”

A Lánchíd Rádió Kft. 2006. óta médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkezik a Budapest 100,3 MHz helyi rádiós jogosultságon, amely a pályázati felhívás definíciója szerinti tapasztalat kategóriájának megfelel, ennek megfelelően azt a Médiatanács a maximális 2 ponttal értékelte.

Az FM 4 Rádió Kft. a Budapest 94,2 MHz + Komárom 88,3 MHz + Vác 94,1 MHz + Gyál 98,9 MHz + Monor 106,3 MHz + Pécel 91,7 MHz + Dömös 104,9 MHz + Komló 91,4 MHz + Piliscsaba 104,2 MHz + Esztergom 97,4 MHz + Dabas 97,5 MHz körzeti közműsor-szolgáltatói rádiós jogosultággal rendelkezik, amely a pályázati felhívás definíciója szerinti tapasztalat kategóriájának megfelel, ennek megfelelően azt a Médiatanács szintén a maximális 2 ponttal értékelte.

Az egyéb, az Rttv. 96. § (1) bekezdés e) pontja szerinti adatok tekintetében

  • a Lánchíd Rádió Kft. PS, PI, PTY, TP, M/S, RT, CT, PTN szolgáltatást, míg
  • az FM 4 Rádió Kft. PS, PI, AF, PTY, DI, M/S, PIN, RT szolgáltatást vállalt.

A Médiatanács ezért a kiegészítő és értéknövelő szolgáltatások tekintetében mindkét Pályázó vállalásait a maximális 2 ponttal értékelte.

Összesítve a Pályázók által tett Ajánlatoknak fent megállapított értékét, a Pályázati Ajánlatok sorrendjét, és az ajánlatok értékelésének részpontszámai a következők:

Pályázó neve

Műsorterv
(max. 30 pont 20 + 10 pont)

Műsorszolgáltatási tapasztalat
(max. 2 pont)

Kiegészítő, értéknövelő         (max. 2 pont)

Összesen

Helyi közéleti műsorszá-mok aránya az éjszakai órák nélküli heti átlagos műsoridőben

Műsorterv (max. 10 pont)

Lánchíd Rádió Kft.

20 pont

10 pont

2 pont

2 pont

34 pont

FM 4 Rádió Kft.

20 pont

6 pont

2 pont

2 pont

30 pont

A Médiatanács a legmagasabb pontszámmal a Lánchíd Rádió Kft. Pályázó Pályázati Ajánlatát értékelte.

A Pályázati Felhívás 3.4.3.2. szakasza szerint:

„A Testület a legmagasabb pontszámot elérő pályázót nyilvánítja nyertesnek.”

2011. január 1-én hatályba lépett a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Mttv).

Az Mttv. 216. §-a alapján a Médiatanács az anyagi jogi szabályok tekintetében a Pályázati Ajánlatok értékelése során az Rttv., az Általános Pályázati Feltételek, valamint a Balatonfüred 96,2 MHz vonatkozásában kiírt Pályázati Felhívás rendelkezései szerint járt el, az eljárási szabályok tekintetében viszont az Mttv. rendelkezéseit alkalmazta.

Erre tekintettel a Médiatanács az Mttv.  62. § (1) szerint megállapította, hogy az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. évi február 22-i, 5. számában közzétett, az Rttv. 102. § (5) bekezdése alapján pályáztatott Balatonfüred 96,2 MHz helyi rádiós jogosultság hasznosítására megindított pályázati eljárás eredményes és Pályázati Eljárás nyertese a Lánchíd Rádió Kft. Pályázó.

A Médiatanács döntését az Mttv. 216. § (1) bekezdés és a (2) bekezdés b) pontja alapján hatósági eljárásban hozta meg.

Az Mttv. 48. § (2) bekezdése alapján állami tulajdonban lévő, korlátos erőforrásokat igénybe vevő lineáris médiaszolgáltatási jogosultság pályázat útján történő elnyerésével kapcsolatos eljárásokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szabályait az Mttv.-ben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Az Mttv. 62. § (1) bekezdése alapján, a Médiatanács hatósági határozatban állapítja meg a pályázati eljárás eredményes voltát, és a pályázati eljárás nyertesét.

A Médiatanács hatásköre és illetékessége az Mttv. 48. § (3) bekezdésén, a 132. § b) pontján és 182. § h) pontján alapul.

A Médiatanács az Mttv. 62. § (4) bekezdése alapján a határozatát a pályázókkal öt napon belül közli, valamint a pályázati felhívással azonos helyen és módon nyilvánosan közzéteszi.

A határozat elleni jogorvoslati lehetőségről történő tájékoztatás az Mttv.  62. § (5) bekezdésén alapul.

Az Mttv. 63. § (1) alapján a Médiatanács a döntés a nyertessel való közlésével egyidejűleg a pályázat nyertesével való hatósági szerződéskötés érdekében hivatalból hatósági eljárást indít. E hatósági eljárás ügyintézési határideje negyvenöt nap.

Az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 153. § (2) bekezdése szerinti eljárási költség nem merült fel.

Budapest, 2011. január 26.

A Médiatanács nevében

Szalai Annamária
elnök
s.k.

dr. Koltay András
hitelesítő tag
s.k.